Frands M: Pas på forandring af DR

Medieprofessor frygter for DR's skæbne i de kommende medieforhandlinger, der kan ende med at skade oplysning, kunst og kultur, hvis alle vil ændre på DR.
Per Fanefjord Laursen

DR's finansiering, rolle og råderum i den moderne medieverden er ét af de vigtigste emner i de kommende medieforhandlinger, der skydes i gang om få uger.

"DR kan blive udsat for en programmæssig og økonomisk nedskæring af et omfang, der aldrig tidligere er set," skriver professor i medievidenskab, Frands Mortensen, i et debatindlæg i Politiken.

Han frygter, at DR i de kommende forhandlinger vil være omringet af tre modstandere med hver sin dagsorden, der vil angribe DR:

Den kulturelle elite, der mener, at DR er for poppet og kommerciel i sin jagt på store seer- og lyttertal. Det politiske flertal, der er utilfredse med DR’s dækning af politiske emner og finder DR’s kulturopfattelse elitær. Og endelig de kommercielle konkurrenter, der mener, at DR er for stor, for bred i sit programudbud og har for mange økonomiske ressourcer.

Men Frands Mortensen, er det helt urimeligt, at DR's organisation og DR's rolle ændrer sig? Og tilpasser sig en medievirkelighed, der er og især bliver fuldstændig anderledes, end hvad vi har kendt?

"Nej."

Er det ikke en fundamental, men sund og moderne tilpasning, at DR i sit politiske udspil f.eks. vil åbne op for at dele indhold med de private aktører?

"Jo."

Er du helt overbevist om, at de værditests, eller lignende foranstaltninger, der måske indføres for DR, bliver så strenge som i Storbritannien?

"Public value-testen i Storbritannien er indført af og afgøres af BBC selv via Trusten. I Danmark vil den - hvis den indføres - blive udført af instanser uafhængige af DR. Det problematiske bliver afvejningen mellem public value assessment og market impact assessment. Hvem skal træffe afgørelsen og på hvilket grundlag?"

Har hele DR's nye kulturtilpasning ikke nærmest lukket luften ud af den ukonkrete, forskelligartede kritik, der længe har ulmet i Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti kredse?

"Nej, der er stadigvæk et ubegrundet, men dybt had mod DR, der må være årsagen til det, jeg frygter, DR bliver udsat for i det kommende medieforlig."

Har du fornylig hørt MTG og SBS kræve, at DR ikke sender populært stof. Eller kun sender dét tv, markedet ikke kan levere. Var det ikke en linje, som især MTG fremførte for år tilbage?

"Nej. Både SBS og Viasat har fremført det i hele TV 2-sagen ved Retten i Første Instans, (se dommens punkter 88-125.)"

Er du for eller imod, at politikerne i foråret finder en fremtidig dato, hvor man slukker FM for derved at kunne "drive" DAB frem som hoved distributionsvejen for jordbaseret digital radio?

"Jeg er p.t. imod, fordi jeg ikke er sikker på, at DAB er den rigtige løsning."

Forhandlingerne om fremtidens mediepolitik starter om få uger. Inden sommerferien skal de politiske partier indgå en mediepolitisk aftale for 2011-2014.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også