V: Medielovgivning bør tilpasses digital verden

Hvis regeringen får ny kulturminister i form af Ellen Trane Nørby, kan næste medieforlig blive et serviceeftersyn af de danske regler og rammer.
Per Fanefjord Laursen

"Jeg så gerne et slags serviceftersyn af medielovgivningen. Grundlaget holder ikke altid vand i en digital tidsalder, og fortidens tankegang blokerer ofte for nyskabelser," siger Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby til MediaWatch.

Hendes moderniseringsagenda kan meget vel ende som et nøgletema i de kommende forhandlinger.

Førende kommentatorer som Hans Engell og Niels Krause-Kjær ser begge Ellen Trane som et nyt kulturminister-emne efter den forventede ministerrokade omkring nytår. Engell hæfter sig især ved, at Ellen Trane - modsat Carina Christensen - mener noget om medierne og har masser af ideer på medieområdet.

Bliver det Ellen Trane Nørby, der skal samle trådene i et medieforlig, kan der blive tale om et serviceeftersyn af de danske regler og rammer.

"Hvis vi sammenligner med det med et serviceeftersyn på en bil, så skal der fire hjul på - men jeg vil godt sikre mig, at vindueviskerne sidder på foruden, ikke sideruderne," forklarer Ellen Trane.

Opgør med Bomholdt
Baggrunden er, at dansk medielovgivning bygger på tankesæt, der i nogle tilfælde stammer fra den første kulturminister Julius Bomholts tid for 45 år siden.

"Det er på høje tid. Vi oplever oftere og oftere, at gamle regler spænder ben for gode ideer og nye tankesæt. Det er værd at opdatere rammerne, så de passer til den digitale tidsalder," siger Ellen Trane Nørby.

Hun er særlig opmærksom på, at gamle regler bremser muligheden for at udtænke nye støtteordninger for medierne. Det kunne f.eks. være et opgør med den gamle omstillingspujle, der er utidssvarende, fordi den kun har fokus på papir.

Mere fåmælt
Ellen Trane Nørby er til gengæld blevet noget mere fåmælt om de konkrete emner, efterhånden som forhandlingerne nærmer sig. Om det også skyldes, at hun aner muligheden for en ministerpopst, kan man kun gætte om.

Hun er uklar i spyttet om en eventuel tilpasning af EU-direktivet til dansk medielov, hvad der ellers ville være en naturlig liberal del af en medie-modernisering.

TV 2 skal ikke forvente, at koncernens ønsker om en total tilpasning til EU-mediedirektiv vil være garanteret med en mulig ung Venstre-minister.

"Mit udgangspunkt er, at mediepolitik både er erhvervs- og kulturpolitik, og her vægter det altså tungere for mig, at danskbaserede kanaler som TV 2-kanalerne skal være anderledes, end London-baserede kanaler som TV3 og SBS; altså så længe TV 2 er ejet af staten," siger hun.

Når det gælder det planlagte udbud af radiokoncessionen FM4 (idag P2) til private, for at skabe rigtig konkurrence, er Ellen Trane for nylig blevet meget ukonkret i udmeldningerne. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også