Radiokonference skal tackle tunge emner

Skal FM slukkes i 2015, hvem overtager P2, og hvordan øges udbuddet på DAB, er blandt emnerne, branchen vil diskutere på den forestående 'Radiodays'-konference.
Per Fanefjord Laursen

Analyse: Der er masser af hængepartier for radiomediet i Danmark, også selv om John de Mols politiske armvridning i sidste uge tvang radio på den politiske agenda. Endda med resultater.

Branchen er lidt imponeret over, at det lykkedes for Jim Receveur og John de Mol med trusler om lukning at vinde politikernes fulde opmærksomhed og få gennemtrumfet nogle beslutninger hurtigere end planlagt. Det gav en vis klarhed over situationen - så meget klarhed, det nu er muligt.

For man kan ikke garantere radioens ejer, John de Mol, eller andre investorer 100 procent, at de kan fortsætte efter den planlagte skønhedskonkurrence. Også selv om den skræddersys til 100FM.

Radiomediets udvikling de nærmeste år er langt fra på skinner.

DR og kommercielle søger svar
En række andre emner omkring distribution på FM og på DAB står tilbage og råber på beslutninger. Beslutninger som både DR og de private efterspørgser, og som givetvis vil blive diskuteret ivrigt på den forestående 'Radiodays' konference den 25-26. september. Især efter kulturministerens tale den 25. september.

Først en misforståelse: Man kan læse kritik af, at det ikke er muligt at gennemføre en skønhedskonkurrence med de intensioner, der er i den politiske aftale om FM6. Det er rigtigt, men lad nu lige embedsmændene formulere de konkrete krav. De har betydelig erfaring fra skønhedsudbuddet af gatekeeper-rollen og den offentlige kommunikationsopgave om det analoge sluk.

Det største usikkerhedsmoment lige nu er, at ingen aner, om John de Mol er tilfreds, og nu tror på mulighederne på det danske marked. Der er larmende stilhed fra Radio 100FM's kontorer på Rådhuspladsen. Det er ovenikøbet meget usikkert, om 100FM overhovedet møder op til Radiodays.

Spørgsmål omkring FM
Derudover tegner der sig disse uafklarede punkter om radio på FM.

* Udbuddet af FM6 skal ske hurtigst muligt, men hvornår, spørger John de Mol sig selv. Der mangler en tidsplan. Det tager tid at forberede en skønhedskonkurrence.

* Radioaftalen åbner for overvejelser af, at et selskab kan erhverve begge licenser til FM6 og FM5. Det er ikke uinteressant for begge, der kan se en idé i at drive en stor dominerende. radiovirksomhed for landsdækkende radio med de gode synergi gevinster, som DR jo nyder godt af.

* Regeringen ønsker et genudbud af FM4s stærke sendenet (P2) i foråret. DRs sendetilladelse er forlængst udløbet og forlænget, men der skal ske et eller andet. Men hvad? Lige nu tegner det til en skønhedkonkurrence, hvor DR ikke kan byde, og hvor private skal have betingelser, der giver dem en chance for at skabe en forretning.

* DR ønsker en slukning af FM i 2015, og den politiske ekstra aftale om genudbud af FM6 indikerer, at politikerne er interesseret. I aftalen tages der forbehold for, at FM kan blive slukket. Emnet er på den mediepoltitiske agenda i foråret. Spørgsmålet er, om det er klogt at slukke en så effektiv distributionsform helt, og hvor lang tid det tager at erstatte alle FM radioer. Der står ca. fem FM-modtagere pr. husstand. Der står også en DAB modtager i ca. 25 procent af husstandene.

Spørgsmål om radio på DAB
Målet i forsommerens store radioforlig med digitalt tema var, at de kommercielle kanaler skal på DAB, udvikle nye brands og styrke platformen. Tanken var, at lempelige økonomiske betingelse vil hjælpe de forarmede kommercielle på vej.

* Men de kommercielle afventer beslutninger om, hvor meget det skal koste for at blive distribueret på DAB. Det er Broadcast Service Danmark, der skal forhandles med om distribution af nye DAB kanaler (BSD er ejet af DR og TV2).

* Der kommer ingen mangfoldighed af radiostationer på DAB, med mindre der kan forhandles aftaler med Koda og Gramex om, at afgifter udregnes efter faktiske lyttertal. Politikerne har ikke glemt problemtikken, men forhindringen består.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også