DR-prispolitik under beskydning

DR kritiseres for at kræve uhørt høje priser for brug af deres arkivmateriale. Samtidig nægter public service-giganten at betale tilsvarende, når de selv gør brug af andres materiale.
Troels Gadegaard Frølich

I næste måned afgør Østre Landsret, om DR skal betale 144.000 kr. til Producentforeningen for at bruge tv-klip, virksomheden ikke havde rettigheder til.

Samtidig har kulturminister Carina Christensen (V) og Socialdemokraterne afkrævet DR en forklaring på, hvorfor stationens arkivmateriale koster op mod 10-20 gange mere, end de internationale kolleger hos bl.a. SVT og BBC tager for deres gamle tv-klip.

"Sagerne viser, at i DR ved den ene hånd ikke, hvad den anden laver. Man tjener mange penge på sit materiale, men når DR skal bruge materiale udefra, er det pludselig intet værd, Det er dobbeltmoral," siger Klaus Hansen, direktør i Producentforeningen, der har lagt sag an mod DR på vegne af en række medlemmer, til Jyllands-Posten.

DR: Rettigheder er et gråzoneområde
Blandt Producentforeningens medlemmer er filmselskabet Zentropa. Her er man utilfreds med, at DR den 4. april 2005 sendte en udgave af portrætprogrammet Spot, hvor cirka en tredjedel af udsendelse bestod af klip fra film, som DR ikke havde rettigheder til. DR afviste at betale for klippene med henvisning til citatretten.

Direktør i DR Programproduktion, Mette Bock, mener, at DR grundlæggende har et godt forhold til producenterne, men erkender, at der kan opstå stridigheder:

”Generelt kan jeg sige, at der er forskel på, om man bruger et kort klip med henvisning til citatretten, eller om klippet er længere og derfor ikke kan anvendes uden betaling. Det er selvsagt en diskussion med gråzoneområder, og derfor opstår der af og til tvister med producenterne,” skriver Mette Bock i en e-mail til Jyllands-Posten.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også