GoViral-chef: Brugere immune over for bannere

Udviklingen af bannerannoncer er gået i stå og nytænkning er påkrævet, hvis de ikke skal blive helt irrelevante, mener GoVirals direktør Jimmy Maymann.
Tine Brødegaard Hansen

"Bannerannoncering har mistet forklaringskraft. Der er for få brugere, som interagerer med dem, så det gælder om at diskutere, hvilke muligheder vi har både med banner-formatet og i forhold til nye formater," siger Jimmy Maymann.

Han står i spidsen for GoViral, der med hovedsæde i London lever af at distribuere reklamevideoer kontekstuelt med fokus på at få brugerne til at interagere med kampagnerne. I  år var han for fjerde gang inviteret til at tale på verdens største reklamefestival i Cannes og brugte tiden til at ruske op i banner-tilhængerne, hvilket affødte en del debat. Her uddyber han kritikken:

"Brandundersøgelser viser, at folk i høj grad er immune over for det, der foregår i top- og højrebanneret. Bannerannoncer er blevet ligesom enhver anden massedistributionskanal. Vi er nødt til i højere grad at få bannerne gjort relevante via behavioural targetting eller at finde nye måder at fange forbrugerens opmærksomhed på. Uden relevans ingen interaktion. Dermed mister vi på sigt vores mulighed for at bygge brands online," siger Jimmy Maymann.

Bannerplaceringer et problem
Bannerannoncer udgør halvdelen af annonceomsætningen på nettet, men i gennemsnit klikker kun i størrelsesordnen 0,1 pct. af de europæiske brugere på dem, ifølge eMarketers seneste undersøgelse, som Jimmy Maymann hænger en del af sin kritik op på. For selvom klikrater ikke nødvendigvis er afgørende for en bannerannonces succes, engagerer de brugeren for lidt, mener han.

"Selv et richmedia banner (der ikke er statisk og f.eks. både har lyd og bevægelse, red.), kan ikke give samme oplevelse som en kontekstuel placeret onlinevideo, fordi den er placeret i banner-sektionen og ikke i indholdsdelen, som de fleste videoformater. Når jeg kritiserer bannerannoncer, er det ikke fordi, jeg tror, de forsvinder i morgen, men for at sige, at der skal opstå noget nyt på ryggen af dem."

Ikke et helt overraskende synspunkt fra en mand, der repræsenterer onlinevideoer som annonceværktøj, men det kan man ikke bruge som argument for at feje kritikken væk, mener Jimmy Maymann.

"Vi bruger allerede nu, ifølge Nielsen Media Research ca. 13 pct. af al vores tid online på at se videoindhold, alligevel anvendes under en pct. af internettets reklamepenge her. At onlinevideo vil spille en markant større rolle også som reklamemedie i fremtiden er givet, det er mere mere et spørgsmål om hvordan og hvornår."

Search-truslen kalder på innovation
En af Jimmy Maymann’s kæpheste er, at søgeordsannoncering udfordrer annoncemarkedet kraftigt. Hvis internetmedierne ikke skal servere hele annoncekagen på et sølvfad til Google og andre søgemaskiner, må branchen udvikle et mere slagkraftigt alternativ end bannerannoncer.

"I dag udgør search ofte mere end 50 pct. af virksomhedernes marketingbudgetter. Det er fremragende at købe nøgleord, hvis dit brand er kendt. Men kender man ikke et brand på f.eks. løbesko, virker søgeord ikke. Der skal bygges emotionelle forestillinger op, så ens varemærke vælges til, det gør man ikke via bannerannoncer alene, for de skaber ikke oplevelser hos brugeren," siger Jimmy Maymann.

For lidt kommerciel interesse i nye annonceformater
Det er både medier, mediebureauer og annoncører, der holder igen med at udvikle og diskutere alternativer til bannerannoncen. Men nye onlinemedier, som f.eks. e-magasiner, hvis annoncer netop kan være korte eller længere videoklip, kalder på helt nye kompetencer hos reklame- og mediebureauerne.

"I dag sidder der en række store aktører på begge sider af hegnet, som alene bruger de værktøjer, de allerede kender. Derfor kan det være irriterende, når jeg råber på, at vi skal prøve noget nyt. Ikke kun når det gælder onlinevideo, men også sociale medier som Facebook og Twitter bliver udnyttet for lidt.”

”Mange har interesse i at holde fast i de traditionelle formater, hvor annoncerne er nemme at udvikle, og forretningsmodellerne er nemme at forstå, men det bliver det nu ikke mere rigtigt af. Hvis vi skal rådgive kunderne bedst muligt om, hvordan de skal bruge deres penge, så er det vanskeligt at komme uden om sociale medier og video."

Læs og se mere:
Nielsen’s nyeste globale online undersøgelse fra april 2009.

Se et af Jimmy Maymanns eksempler på en god viral kampagne for T mobile.

Uddrag af Jimmy Maymanns tale i Cannes.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også