Langer: Rigsrevision om TV 2 ligner politisk bestillingsarbejde

Per Mikael Jensens investeringer er det, der holder TV 2 oven vande i dag, vurderer redaktør Morten W Langer.
MediaWatch

Morten W. Langer, journalist, cand. polit og redaktør for Nyhedsbrev for bestyrelser er ikke imponeret over Rigsrevisionens konklusioner i den beretning om TV 2's økonomi, der blev udsendt i sidste uge.

Læs her hans vurdering, hentet fra dagens udgave af ugebrevet:

Rigsrevision om TV 2 ligner politisk bestillingsarbejde
Meget tyder på, at Rigsrevisionens beretning om TV 2’s økonomi er et stykke politisk bestillingsarbejde, som især har til formål at miskreditere den tidligere direktion og bestyrelse for TV 2, samt at give politikerne et alibi og retfærdiggøre det politisk godkendte statslån til TV 2, selvom det skete på et tvivlsomt og misvisende grundlag.

Nyhedsbrev for Bestyrelsers gennemgang af TV 2’sregnskaber for 2007 og første halvår 2008 viser, at hovedparten af investeringerne i denne periode har været med til at skabe et stærkt økonomisk fundament for TV 2’s fremadrettede forretning. Det såkaldte kabelvederlag fra TV 2 Sport, TV 2 News, TV 2 Charlie og de øvrige kabeltv-kanaler er i dag en ren guldgrube for selskabet. Eneste økonomiske katastrofe var TV 2 Radio, som gav anledning til betydelige nedskrivninger (uden likviditetseffekt) pågrund af en delvis lukning og videresalg med tab.

Rigsrevisionens gennemgang indeholder slet ingen forretningsmæssige vurderinger af de betydelige investeringer i 2006 og 2007, hverken i form af analyser af rentabilitet eller cash flow over en periode. Dermed har der ikke været et forsøg på at se tingene i en helhed. Faktum er, at investeringerne i dag holder TV 2 oven vande, da selveTV 2’s hovedkanal og reklameindtægterne er faldet sammen. Uden de gennemførte investeringer, havde TV 2’søkonomi i dag været katastrofal.

Positivt cash flow fra driften
Omkring den påståede anstrengte likviditet i 2007 er det værd at bemærke, at der i ”katastrofeåret” var positivt cashflow fra driften på 153 mio. kr. – og plus 133 mio. kr. efter nettorenteudgifter på 20 mio. kr. Allerede i 2007 kunne ledelsen se, at 2008 ville blive betydeligt bedre rent økonomisk.

Alligevel udmeldte man forventningen om et betydeligt likviditetsunderskud. Blandt andet var der i 2007 ekstraomkostninger til fratrædelserpå 41 mio. kr. Der ville fra 2008 blive sparet 103 mio.kr. ved at lukke TV 2 Radio. TV 2 News havde i 2008 udsigt til overskud efter 56 mio. kr. i underskud i 2007. Alt andetl ige ville dette betyde et positivt cash flow i 2008 på 333mio. kr. Ekspansionen i kabeltv-kanalerne og TV 2 Radio udløste í 2007 større investeringer. Det oplyses, at den rentebærende gæld i årets løb er steget fra 232 mio. kr. til 564 mio.kr. I realiteten steg den samlede bankgæld kun til 466 mio.kr. fra 411 mio. kr. – altså med 55 mio. kr. Oplysningen om den samlede stigning i den netto rentebærende gæld er baseret på, at den likvide beholdning er reduceret fra 302mio. kr. til 5 mio. kr.

Efter først at have omlagt 200 mio. kr. i lang gæld til kortfristtet gæld, oplyser den nye TV2 -ledelse, at der var en afdragsforpligtelse på eksisterende gæld og behov for at ”skabe en mere langsigtet kapitalstruktur.” TV 2's ledelse har senere antydet, at omlægningen skete efter krav fra bankerne, men dette fremgår ikke af Rigsrevisionens beretning. Af beretningen fremgår heller ikke, at det skulle være et krav fra bankerne, at TV 2 betalte et ekstraordinært afdrag på 200 mio. kr. på bankgælden. I det hele taget virker det besynderligt, at Rigsrevisionen ikke forholder sig nærmere til dette forhold, da det har afgørende betydning, hvis man vurderer, at TV 2 skulle være røget ud i uhensigtsmæssige likviditetsproblemer.

Det oplyses heller ikke i beretningen, hvorfor TV 2 ikke har søgt låneoptagelse med sikkerhed i TV 2’s hovedsæde i Odense, eller søgt frasalg af andre aktiver eller salg af lageret med TV-rettigheder, som faktisk blev øget markant i perioden gennem nye opkøb. Med en soliditet på ca. 30 procent var TV 2 en særdeles velkonsolideret virksomhed.

Fordrejet billede af indtjeningen
I en regnskabsanalyse, Nyhedsbrev for Bestyrelser tidligere har udarbejdet for fagbladet Journalisten om TV 2’s 2008 regnskab, hedder det: ”Årsregnskabets ledelsesberetning giver et fordrejet billede af den underliggende indtjening i hovedforretningen. Det formelle underskud skyldes stort set alene engangsposteringer i form af nedskrivninger, engangsomkostninger til fratrædelser og flytning samt opstartsomkostninger på kanalerne TV 2 Sport og TV 2 News. Realiteten er, at begge stationer allerede i 2008 ventes at give overskud, hvilket skyldes den lukrative ordning med kabelvederlag. Ganske betydelige investeringer i 2007 har tømt TV 2’s pengekasse, og bankgælden blev derfor øget moderat. Bankgælden er ikke øget på grund af underskud på driften, da der var et positivt cash flow fra driften. Bortses fra de store engangsomkostninger, hvoraf hovedparten ikke har likviditetseffekt, burde 2008 alt andet lige give et betydeligt overskud. Det i regnskabet forventede underskud i 2008 forklares ikke nærmere, og det virker ikke sandsynligt.” Senere viste det sig, at 2008 gav et betydeligt overskud. Og at politikerne havde ydet statslånet på et mangelfuldt grundlag.

Læs Notat om TV2’s Økonomi udarbejdet for fagbladet Journalisten

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også