Simon Andersen: Tillykke Politiken

Successen på Politiken og Newspaq har optaget redaktionschef på B.T. Simon Andersen i ugens løb. Til gengæld kan han godt undvære flere spekulationer om Foghs skift til NATO.

Hvilken nyhed var den vigtigste i mediebranchen i ugens løb og hvorfor?

"At Politiken – i hvert fald lige nu – har oplagsplus. Uanset at man, som jeg, arbejder i et andet mediehus, er der grund til at glæde sig over, at en god, gammel avis er i stand til at vende minus til plus. Det giver håb for alle. For bare et år siden ville jeg have forsvoret, at der var noget håb om, at det gik den vej – gratisaviserne har de sidste otte-ni år lignet totale sejrherrer – men succes hos både Weekendavisen, Kristeligt Dagblad, Børsen – indtil nu – og så i hvert fald lige nu Politiken, viser, at satser man benhårdt på sin målgruppe, er der håb. Omvendt må man aldrig glemme, at Politiken har tabt en tredjedel af oplaget på under 15 år, og at enhver, der har børn i alderen 15-20 år, med god grund er fortvivlet over, at de ikke ser ud til at have den fjerneste lyst til at læse avis."

Hvilke andre branche-begivenheder var vigtige og hvorfor?

"At min gamle kollega Kristoffer Gravgaard har held og succes med sit lille Newspaq, der vokser sig større og større, og at han nu har fået an anden, gammel Nyhedsavis-rorgænger, Kasper Haugaard, om bord. Hvis jeg var Ritzau, ville jeg være temmelig nervøs for, hvad de to blodsbrødre kan få ud af Newspaq. Glædeligt var det også, at vores kulturminister trådte i karakter og sagde det, der i hvert for mig var indlysende, nemlig at det selvfølgelig er helt ude i hampen, når TV2 Østjylland vil beregne sig tusindvis af kroner for at lave politisk valgdækning. Jeg forstår ikke, at stationens direktør kan mene, at det er ok."

Er der nyheder, du er stødt på af vigtighed for din branche, som danske medier ikke har dækket?

"Ja, den rivende udvikling på DR2. Stationens to tidligere kvindelige chefer var kolossalt gode til at iscenesætte ikke mindst sig selv og kanalen; den nye chef, Arne Notkin, er jo knap så fotogen som de to forgængere, men ser man på programudbuddet lige nu, er det bedre end på noget andet tidspunkt i DR2's historie. Filmprogrammet ”Premiere” er ret enestående, synes jeg, DR2 Udland holder flot kvaliteten, selvom Martin Breum er på orlov, og ”So Ein Ding” er både sjovt og originalt. Og nu også med et eksistensprogram, forekommer kanalen mig mere helstøbt end nogensinde. Desværre fokuserer medier sjældent på stille succeser, og derfor har ingen vist opdaget, hvor stærk DR2 er lige nu."

Hvad er den bedste og værste mediedækning, du er stødt på i den forløbne uge?

"Jeg er inderligt træt af historierne om Fogh og NATO. Jeg tror ikke på, han får jobbet, og i hvert fald er spekulationen frygtelig trættende, for er han på vej, er der fem-syv mennesker i verden, der ved det, og det er ikke Peter Mogensen eller René-et-eller-andet fra Århus. NATO-historierne har vist, at der gælder forskellige grader til dokumentation på netaviser og papiraviser, og at netavisernes krav om hurtighed og friskhed fylder så meget, at historiernes sandhedsværdi ikke altid har betydning. Kort før Fogh i onsdags skulle være gået af, hvis René fra Århus havde haft ret, skrev jp.dk, at Venstre havde kaldt en fotograf hjem for at forevige den historiske begivenhed. En time efter kunne jp.dk så berette, at det havde Venstre ikke, og husker jeg rigtigt, endte begge historier, der sagde noget vidt forskelligt, som dagens allermest læste. Ergo, det er lige meget, om det er rigtigt, det skal bare blive læst. Jeg siger det ikke for at hænge JP ud, eksemplet er tilfældigt, men det siger noget om, at netaviserne har revet sig løst fra moderavisernes stil på både godt og ondt. For eksempel er pol.dk sitrende af liv og nyheder.

Bedste dækning? Jeg er ikke klassisk business-læser, men følte mig i Berlingske Business utroligt godt orienteret om skattepakken, og synes egentlig moder Berlingske gjorde det fremragende her."

Ugens aktuelle: Får Messerschmidt-afgørelsen i går konsekvenser internt på B.T. - og hvis ja hvilke?

 "Det overlader jeg trygt til mine chefer – men måske skal vi alle på efteruddannelse i den tyske sangskat."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også