Berlingske-salg er uaktuelt

Berlingske Medias britiske ejer, Mecom, skal stadig sælge fra - men den danske Berlingske-koncern er næppe et aktuelt emne.
Jacob Brejnebøl Knudsen,Jyllands-Posten

Toppen af Mecoms gældsbjerg er hugget af efter gårsdagens salg af dele af Edda Media, men der er stadig tale om særdeles kuperet terræn for koncernen, der i Danmark ejer Berlingske Media.

Men trods gælden skal man ikke regne med, at næste salgsobjekt på listen er Berlingske Media.

"Jeg tror stadig, at det er urealistisk at få solgt det til blot nogenlunde acceptable vilkår. Man kan godt forestille sig frasalg af enkeltdele, men det er ikke her, at fokus ligger nu. Det vil i højere grad være den polske del, der er i spil," siger Henrik Schultz, medieanalytiker i Argo Securities.

Blandt Berlingske Medias ansatte er der en vis nervøsitet for, om det norske salg er en kortsigtet løsning, idet det hidtil har været den mest indbringende del af Mecom. Så selv om salget i Norge ikke bringer mere uro med sig, har det heller ikke den modsatte effekt. Frygten er nemlig, at der skrues op for afkastkravene til den danske forretning.

Der tales om det
"Det er noget, mine kollegaer snakker meget om og følger. Der er meget usikkerhed om Mecom, og om ejerkonstruktionen er holdbar. Norge har været den del, der har tjent flest penge, og skal Berlingske Media så lave endnu større overskud? Det er simpelt hen umuligt. Der kan ikke presses flere penge ud," siger Berlingske Tidendes tillidsrepræsentant Frederik M. Juel, der ikke kan svare på, om Berlingske Medias ansatte ligefrem drømmer om Mecoms exit.

"Man kunne i hvert fald godt ønske sig en mere sikker og stabil ejerkonstruktion."

Henrik Schultz mener også, at Berlingske Media, når alle salgsprocesserne er gennemført, atter vil kræve Mecoms absolutte interesse.

"Den forretningsmæssige udvikling af Berlingske må være en stor hovedpine for Mecom, og på et tidspunkt skal de til at koncentrere sig om driften der igen."

Gårsdagens salg til Polaris Media af de to norske aviser Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke og tilhørende trykkeri og distribution gav Mecom 470 mio. kr. (559,3 mio. norske kr.) i kassen, foruden at Polaris Media overtager en kontantbeholdning på ca. 98 mio. kr. Af de 470 mio. kr. er 457 mio. kr. i kontanter, og de skal bruges direkte til at nedbringe Mecoms gæld.

Den var ved slutningen af 2008 547 mio. pund (4,6 mia. kr.), men siden har man solgt de tyske aktiviteter for 135 mio. pund, så den er blevet nedbragt et godt stykke - efter gedigent pres fra bankerne, som op til jul forlængede Mecoms lånefrister med to måneder mod et klækkeligt gebyr på 2,5 mio. euro og 1,75 procentpoint i strafrente og et ubønhørligt krav om frasalg.

Planerne skrinlagt
Edda Medias arbejdende bestyrelsesformand, Truls Velgaard, bekræfter, at man nu har skrinlagt planer om at sælge den resterende del af Edda Media, men til gengæld ønsker han ikke at kommentere Mecoms eventuelle planer om frasalg i andre lande.

Ifølge Henrik Schultz virker det til, at Mecom med adm. direktør David Montgomery i spidsen virker mere komfortable nu, når man nu sætter resten af det norske salg på hold. Men han tør ikke gætte på, hvad der vil ske, andet end at Mecom vil gå så langt som muligt for at undgå flere frasalg.

"Alt hvad der sælges ud nu, sker med papirtab i forhold til, hvad Mecom har givet for det. Derfor vil han forsøge at begrænse salg af aktiver mest muligt."

Det har ikke været muligt at træffe Berlingske Medias koncernchef Lisbeth Knudsen for en udtalelse.

De hårdt prøvede Mecom-investorer fik i går en god dag på børsen, da selskabets aktiekurs steg med knap 20 pct. til over kurs 3 pence for første gang siden oktober. Selskabet har nu en markedsværdi på knap 450 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også