DR indfører nyt våben mod sortseere

En ny regel skal gøre det sværere for sortseere at flygte fra licensbetalingen. Til gengæld er der hjælp til dem med rod i økonomien.
Laura Bøge Mortensen

Selvom licensopkræveren kan høre fjernsynet i baggrunden, når en dør bliver åbnet, kan han ikke tvinge borgeren til at betale licens. Men til juni er det slut. En ny regel, gør det muligt for DR at sende girokort til de borgere, som licensopkræveren kan bevise, er sortseere.

”Vores licensinspektører må ikke gå ind i folks hjem. Men det er meget tit, at man kan se direkte ind i en stue, hvor der står et fjernsyn. Hvis vores licensinspektører er ude hos borgere og kan se, de har fjernsyn, kan vi tvangstilmelde dem. Hvis en borger er imod den tvangstilmelding, må han eller hun gå til domstolen og bevise, at de ikke har pligt til at betale,” siger Lotte Boas, som er chef for DR’s licenskampagner.

Præventiv effekt
Ideen med tvangstilmelding kommer fra Sverige, forklarer Lotte Boas. Her har ordningen virket – dog uden alt for mange retssager.

”Det er under 50 borgere om året, som går til domstolene i Sverige. Desuden regner vi ikke med, at vi skal ud og tvangsindmelde en hel masse. Mest af alt håber vi på, at reglen har en præventiv effekt,” siger Lotte Boas.

Guleroden
Udover tvangsindmeldingen skal det fremover være muligt at fordele licensbetalingen ud over hele året. 'Guleroden', som Lotte Boas kalder den, skal gøre licensbetaling lettere for unge og folk med rod i økonomien.

”Reglen om tvangstilmelding er pisken, og den månedlige betaling er guleroden. Vi har ikke konkret mål for, hvor mange vi skal have med, men jeg vil tro, at vi - med den rette indsats i de kommende fem år - kan få op mod 50.000 flere sortseere til at betale,” siger Lotte Boas og understreger, at DR aldrig vil kunne få alle til at betale licens.

”Det der med, at vi taber 300 millioner om året er en medieand. Vi kommer aldrig ned på nul sortseere, fordi der er så mange bevægelser i den danske befolkning. Folk bliver skilt, de flytter sammen, de udflytter og indvandrer. Der er hele tiden en masse, som ikke har meldt sig til, eller som ikke er opmærksomme på, at de skal betale. Hvis vi skulle få alle dem med, så ville det koste en hulens bunke penge,” siger Lotte Boas.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også