Danske Specialmedier kritiserer Fogh

Anders Fogh Rasmussen bør ikke frede mediestøtten, mens en medieudredning er i gang, mener direktør for Danske Specialmedier, Christian Kierkegaard.
Tine Brødegaard Hansen

Over for Fagbladet Journalisten siger statsminister Anders Fogh Rasmussen i et interview om mediestøtten:

"Den måde, vi giver støtten på, er så generel, at den ikke rokker ved mediernes indbyrdes konkurrence eller uafhængighed i forhold til politikerne."

Den vurdering samt statsministerens øvrige udtalelser om, at dagbladene i høj grad er leverandør af nyheder til andre medier, og at deres særlige støtteordninger er berettiget, falder ikke i god jord hos direktør for Danske Specialmedier, Christian Kierkegaard.

"For det første er det en uheldig udtalelse, så længe der stadig er en udredning i gang (resultatet af den offentliggøres til september, red.). Det mest naturlige er at vente til grundlaget er der. Statsministeren taler om, at de trykte medier, er de eneste som er i stand til at levere nyheder, som de elektroniske medier så nasser på. Fastholder man mediestøtten, som den er nu, fastfryser det den udvikling. Hvis netmedierne skal blive indholdsleverandører til fremtiden og lave selvstændigt indhold, skal de have ligeværdige økonomiske vilkår. Det er ikke en fremadrettet melding statsministeren kommer med."

Ifølge Fogh har onlinemedierne det jo rigtig godt, de er f.eks. ikke tynget af distribution, har en ikke en pointe i det?

"Jo i forhold til distribution er det klart, men når vi taler om ligestilling på medieområdet gælder det sammenlignelige forhold mellem medierne, som momsen. Den er trykte medier fritaget for, men i det omfang netmedierne er brugerbetalte, skal de betale moms. En mulighed kunne være en fællesmoms på seks procent, som vi har foreslået, fordi forudsætningen var, at en eventuel omlægning af mediestøtten skulle være omkostningsneutral. Men hvis regeringen vil sikre mangfoldigheden i mediebilledet, når der er økonomisk krise og mediemarkedet er presset, kunne de vælge helt at fjerne momsen for alle, lige som de sætter hjælpepakker af på andre områder."

Hvilken betydning har lavkonjunkturen for politikernes vilje og mulighed for at pille ved støtten til dagbladene?

"Politikerne skal være opmærksomme på, at selv når dagbladene har nulmoms, er der færre og færre som læser dem. Hvis vi skal have et mangfoldigt mediebillede, der tilgodeser alle borgeres behov, skal den øvrige del af medierne have lige vilkår."

Tror du, at der kommer en ekstra pulje til fordel for onlinemedierne?

"Hvis politikerne vurderer, at man ikke vil røre ved støtten til dagbladene, er den eneste måde at sikre ligestilling mellem medierne, at man afsætter en ekstra pulje penge, så den meget store gruppe af danskere, der ikke læser dagblade, især blandt unge, har adgang til journalistiske netmedier med selvstændigt redaktionelt indhold. Dagbladenes akutte behov skal ikke forhindre udviklingen af netmedierne."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også