Listepriser stiger trods krisen

Finanskrise og konjunkturnedgang vil holde prisniveauet på dagbladsannoncer i bund i det nye år, men ingen har planer om at sænke listepriserne.
Ole Nørskov

Da Nyhedsavisen lukkede og slukkede i begyndelsen af september, så mange dagblade frem til, at annoncepriserne igen kunne begynde at kravle mere opad end nedad efter flere års priskrig. Det håb har finanskrise og konjunkturnedgang sat en stopper for. Mediebureauerne har gjort ondt værre i den seneste tid i et forsøg på at tale priserne på dagbladsmarkedet ned, men ingen af de store avishuse har planer om at sænke listeprisen på deres annoncer i 2009,

"Vi hverken hæver eller sænker priserne på annoncer i 2009. Vores produkt står utroligt stærkt, og har efter vellykket omlægning til tabloid endnu mere at byde på, men vi anerkender også, at finanskrisen sætter mange annoncører under pres. Vores forventninger til årsforhandlingerne er, at vi rammer 2008 niveau," siger annoncedirektør hos Jyllands-Posten, Morten Kallmeyer.

Berlingske hæver prisen
Hos Berlingske Media er udgangspunktet en mindre prisstigning.

"Vi regner med en prisstigning på mellem tre og fem procent i snit. Det er samme niveau som sidste år men en lidt mindre stigning i betragtning af inflationen og f.eks. papirpriserne, der er steget hele seks procent." siger annoncedirektør hos Berlingske Media, Søren Hyldgaard, der som markedet ser ud i dag ikke ser de store muligheder for større prisstigninger.

"Det fald, der har været i efterspørgslen gør, at der ikke er det store potentiale for større prisstigninger," siger Søren Hyldgaard og siger, at Berlingske Tidende trodsede pristrykket under "gratisaviskrigen" og bevarede sit prisniveau på stort set alle publikationer.

Mens Søndagsavisen i forbindelse med en fyringsrunde for få uger siden meldte ud, at avisen ville ændre sin prispolitik og sænke priserne i hvert fald 15 procent for de største annoncører, så er det ikke en vej, Søren Hyldgaard vil gå for at tækkes annoncørerne.

"Jeg kommenterer ikke på konkurrenters tiltag. Generelt er min holdning klar med hensyn til at sænke sine listepriser: Det er en farlig vej, fordi ingen vinder. Man kan ikke købe sig til markedsandele på den måde - de nærmeste konkurrenter følger jo med ned i pris, for de accepterer selvfølgelig ikke, at de mister kunder. Jeg har set det rigtig mange gange før, og derfor er min holdning, at det er et yderst farligt og dyrt træk med langvarige konsekvenser – især på vej ind i en recession," siger Søren Hyldgaard.

Lave priser farlige i recession
Hos Politiken har annoncedirektør Henrik Børjesson heller ikke tænkt sig at gå i Søndagsavisens fordspor med en decideret prisnedsættelse.

"Vi er gået to procent frem i antallet af læsere, så det kunne være interessant at høre begrundelsen for, at vi skal sænke prisen," siger han.

Henrik Børjesson ser mediebureauernes angreb på avisernes annoncepriser som et led i den rituelle stammedans forud for forårets forhandlinger om årsaftaler.

"Prisnedsættelser er farlige i en recession - man risikerer at stå som taber, når markedet vender," siger han.

Forskel på listepriser og reelle priser
Direktør i Mediabroker, Peter Ottesen, tager annoncedirektørernes udmeldinger om at holde niveauet for listerpriserne med en skovlfuld salt.

"Et er hvad man skriver på sin prisliste, noget andet er, hvad udbuddet og efterspørgslen er. Den der ejer grisen sætter prisen, men køberen er alligevel også med til det."

Markedet tilsiger ikke, at 2009 bliver et jubelår med eller uden mediebureauernes forsøg på at tale priserne ned, mener Peter Ottesen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også