Ydmygelse er blevet ny tv-genre

TV-medierne bugner af programmer, der dyrker pinligheds-fetichismen - nydelsen af at iagttage amatører og tabere. Det mener en række danske kulturforskere, som Videnskab.dk har talt med. De nævner programmer som 'X-Factor', Vild med dans' og komedieserien 'Klovn' som eksempler på programmer, hvor underholdningen primært består i at se andre dumme sig og afsløre intime detaljer om sig selv. "Vi er blevet dyrkere af freakshows. Programmer som 'X-Factor' og 'Talent 2008' postulerer godt nok at ville finde frem til et eller andet hidtil ukendt talent. Blandt såkaldt helt almindelige mennesker. Men programmernes tiltrækningskraft er ligeså meget taberne. Personligheder og optrædener, som intet har med kunst eller talent at gøre," siger Michael Eigtved, lektor i teater og performancestudier ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet. Gunhild Agger, der er professor i dansk mediehistorie på Institut for Sprog og Kultur ved Aalborg Universitet, er enig med teaterforskeren. Hun mener, at sladder, intriger og konflikter i dag bærer de store underholdningsprogrammer på tv. "Sladder og intriger er ikke ukendte fænomener. Den slags har folk dyrket altid. Men hvor sladderen tidligere fandt sted hjemme i gadekæret, bliver private konflikter nu eksponeret på landsdækkende tv. Og deltagerne i reality-programmerne bliver castet efter, hvor stort et konfliktpotentiale, de indeholder. Reality-genren bygger på tanken om at være grænseoverskridende. Problemet er selvfølgelig, hvordan medierne bliver ved med at være grænseoverskridende," siger hun til Videnskab.dk. De to kulturforskere er enige om, at et program som 'Klovn' er blevet så populært, fordi det har flyttet grænserne for, hvad man kan sige på tv - og i det offentlige rum generelt. "Det vidner om en glæde ved at se mennesker, der er utilpassede, og som handler irrationelt. Det er prut i kirken og humor fra drengeværelset. Men det sælger i stor stil," siger Michael Eigtved, der har forsket i stand-up-komikkens opblomstring i Danmark.
MediaWatch

TV-medierne bugner af programmer, der dyrker pinligheds-fetichismen - nydelsen af at iagttage amatører og tabere.

Det mener en række danske kulturforskere, som Videnskab.dk har talt med.

De nævner programmer som 'X-Factor', Vild med dans' og komedieserien 'Klovn' som eksempler på programmer, hvor underholdningen primært består i at se andre dumme sig og afsløre intime detaljer om sig selv.

"Vi er blevet dyrkere af freakshows. Programmer som 'X-Factor' og 'Talent 2008' postulerer godt nok at ville finde frem til et eller andet hidtil ukendt talent. Blandt såkaldt helt almindelige mennesker. Men programmernes tiltrækningskraft er ligeså meget taberne. Personligheder og optrædener, som intet har med kunst eller talent at gøre," siger Michael Eigtved, lektor i teater og performancestudier ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet.

Gunhild Agger, der er professor i dansk mediehistorie på Institut for Sprog og Kultur ved Aalborg Universitet, er enig med teaterforskeren. Hun mener, at sladder, intriger og konflikter i dag bærer de store underholdningsprogrammer på tv.

"Sladder og intriger er ikke ukendte fænomener. Den slags har folk dyrket altid. Men hvor sladderen tidligere fandt sted hjemme i gadekæret, bliver private konflikter nu eksponeret på landsdækkende tv. Og deltagerne i reality-programmerne bliver castet efter, hvor stort et konfliktpotentiale, de indeholder. Reality-genren bygger på tanken om at være grænseoverskridende. Problemet er selvfølgelig, hvordan medierne bliver ved med at være grænseoverskridende," siger hun til Videnskab.dk.

De to kulturforskere er enige om, at et program som 'Klovn' er blevet så populært, fordi det har flyttet grænserne for, hvad man kan sige på tv - og i det offentlige rum generelt.

"Det vidner om en glæde ved at se mennesker, der er utilpassede, og som handler irrationelt. Det er prut i kirken og humor fra drengeværelset. Men det sælger i stor stil," siger Michael Eigtved, der har forsket i stand-up-komikkens opblomstring i Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også