TV 2 regioner kan blive del af DR

TV 2 regionernes aftale med TV 2 udløber i 2013. De mulige fremtidsscenarier er bl.a. en sammenlægning med DR, en egen kanal eller status quo.
Per Fanefjord Laursen

Den fulde lancering af DTT-sendenettet til næste år betyder i første omgang, at regionerne skal levere én time ekstra tv dagligt til en helt ny digital tv-kanal i mux1. Regionerne havde ønsket deres helt egen 24 timers kanal, men det fik man ikke. Men det kan blive tilfældet, når flere mux'er frigøres. Om det bliver en kanal med regionale vinduer, vides ikke.

TV 2's fremtidige udvikling er et andet forandringsmoment. TV 2 kan meget vel ændre karakter de næste år og blive en kanal, der ikke ønsker regionerne i fladen, trods de gratis sendetimer. TV 2 kan blive solgt. Og det er muligt, at regionerne vil væk fra TV 2.

Et vigtigt skæringspunkt er, at den samarbejdsaftale, TV 2 har med regionerne, udløber i 2013, når TV 2's sendetilladelse udløber. Den udløbsdato forhindrer dog ikke, at politikerne i mellemtiden træffer og implementere nye beslutninger om TV 2 og regionerne.

Regioner i DR regi
Centrale kilder i embedsverdenen peger derfor over for MediaWatch på, at regionerne, der drives for godt 400 mio. licenskroner, i det fremtidige mediebillede ville ligge mere naturligt hos DR med den åbenlyse public service funktion, regionerne har.

Den idé falder dog ikke i god jord hos regionerne set med nutidens øjne. Direktør Jan Jørgensen, TV 2/Bornholm, er ikke i stand til at svare klart på, om man ville have det bedre hos DR.

”Det kan jeg ikke sige. Pointen er, at man i 2013 skal vurdere løsningerne, men det afhænger af mange ting.”

Jan Jørgensen er mest stemt for at fastholde positionen hos TV 2 med det, han ved i dag.:

”Vi hører hjemme dér. Vi har TV 2's ånd og et fremragende samarbejde, vi har deres overenskomst. Den synes vi har været bedre i Danmarks Radio. Der er en masse ting, der gør, vi holder meget af TV 2.”

TV 2/Lorry direktør Dan Tscherina har også blik for en hel digital kanal i et kommende mux.

”Det er alle regioners ønske - og dermed også vores - at blive sammen med TV 2. Men det er også et ønske at kombinere tilhørsforholdet til TV2/ Danmark med en full scale regionalt baseret kanal,” siger han.

TV 2/Øst direktør Vagn Petersen har også fokus på at bevare status quo.

”Vi vil blive hos TV 2. Der har vi det godt, fordi strukturen er bygget op til det, plus at der er en særlig kultur. Vi har godt samarbejde. Jeg ser ikke nogen grund til, at vi ikke skulle gå til DR.”

Vagn Petersen er tilfreds med, at man får én time på ny kanal, men han er ikke helt tryg ved det økonomiske aspekt af større råderum for regionerne.

”TV 2-regionerne har i flere år i enighed arbejdet for at få en egen en kanal. Interessen for flere sendetimer er usvækket, men det forudsætter, at der er politisk vilje til at give kanalen en fornuftig finansiering.”

TV 2 tjener på regionerne
I andre mediemarkeder har tendensen været, at regionalt tv med ambitioner flytter fokus til internettet, som f.eks. ITV.

TV 2-regionerne har udover online svært ved at produktudvikle i stor skala, fordi lovgivningen forbyder, at de går ind i andre medieaktiviteter, som f.eks. regionalradio eller sælger deres ydelser.

TV 2 hovedkanalen tjener penge på regionerne. De leverer godt én times programmer dagligt. Som er gratis. Og som giver seere. De nationale og regionale reklameindtægter, som regionerne bidrager til at indtjene, bliver i TV 2s kasse.

Den første region TV-syd tilhørte oprindeligt DR, men blev den første TV 2-region allerede i 1987, et år for lanceringen af det nationale Tv2. De kostbare, men succesrige TV 2-regioner var et krav fra De Radikale, hvis partiet skulle stemme for TV 2-loven i sommeren 1986. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også