Valg-voxpop: CNN's valgdækning topper

Den amerikanske ambassadør ser CNN, Ellen Trane Nørby er til DR2, og Carl Pedersen synes, de danske korrespondenter mangler viden om den amerikanske kultur.
Laura Bøge Mortensen

På Hotel Marriotts første sal finder man konferencerummet ’Vesterhavet 1’. I morges var der ikke meget Vesterhav over det farverige gulvtæppe og den skinnende morgenbuffet. Den amerikanske ambassadør havde nemlig inviteret venner, politikere, diplomater, journalister og andre morgenfriske mennesker til valgfest med bagels, cream cheese, CNN og flagservietter. MediaWatch var med for at forhøre sig om de deltagernes natte– og medievaner…

Jim Cain, USA's ambassadør i Danmark

Hvornår gik du i seng, og hvornår stod du op?
Jeg blev oppe i nat. Jeg prøvede at sove, men var er umuligt med CNN og lokale nyheder kørende.

Hvordan har du fulgt med i valget?
Jeg har set CNN, de lokale nyheder fra North Carolina, hvor jeg kommer fra. Derudover har jeg en update-funktion fra Washington på min mobil. Men mest af alt synes jeg, CNN er bedst, for de er hurtigst opdateret.

Har du fulgt den danske dækning?
Det sidste døgns tid har jeg i hvert fald fulgt med, fordi jeg har talt med alle journalister fra alle medier. Tror jeg har givet 16 interviews de sidste 12 timer.

Hvordan har deres spørgsmål været?
Mange forestiller sig, at jeg er negativ og skuffet over resultatet, men det er jeg ikke, og jeg vil ikke have den attitude, fordi jeg er diplomat. Med det her valg får USA nye muligheder for at komme igennem finanskrise, den globale opvarmning og konflikten i Mellemøsten. Det er en stor mulighed, og jeg ønsker Obama det bedste.


Ellen Trane Nørby, medieordfører, Venstre

Hvornår gik du i seng, og hvornår stod du op?
Jeg gik i seng kvart i et, hvor der ikke var resultater. Så stod jeg op ved fem-tiden. Hvis jeg ikke havde haft program i dag, var jeg nok blevet oppe hele natten.

Hvordan har du orienteret dig i løbet af natten?
Jeg har orienteret mig på nettet og på CNN.

Hvordan har du ellers fulgt med i valget?
Jeg har set ’kloge Åge-debatter’ på DR2, en masse YouTube og CNN. Det giver et nuanceret billede af de politiske diskussioner.

Hvad lægger du vægt på i valgdækningen?
Der har været mange ting kampagnemæssigt, som har været interessante, og som har været spændende at følge med i.

Mogens Lykketoft, Udenrigsordfører, Socialdemokraterne

Hvornår gik du i seng, og hvornår stod du op?
Jeg sov fra 02-04, tror jeg nok.

Hvordan har du fulgt med i valget?
På CNN, fordi de er hurtige med fleste konkrete resultater.

Hvad lægger du vægt på i valgdækningen?
Jeg lægger vægt på, at der er mange faktiske oplysninger. Jeg har selv studeret prognoserne i flere uger, så jeg synes, det er vigtigt, at der ikke er alt for meget udenomssnak.

Carl Pedersen, USA ekspert

Hvornår gik du i seng, og hvornår stod du op?
Jamen jeg har ikke været i seng, og jeg er meget træt! Men det er også første gang. Jeg er ikke blevet oppe til debatter og primærvalg

Hvordan har du orienteret dig i løbet af natten?
Jeg fulgt med på BBC, CNN og CBS, som DR sendte fra USA. En gang i mellem slog jeg også over på News. Jeg er en af dem der irriterer familien, fordi jeg hele tiden skifter.

Hvordan har du ellers fulgt med i valget?
Jeg bruger nettet enormt meget. Siden ’RealClearPolitics' kigger jeg på hver dag. Jeg kommer fra New Jersey, så jeg læser The New York Times, Washington Post og så The Guardian. På tv ser jeg en blanding af CNN, BBC og TV 2 News. Men når det er sagt, så ser jeg også amerikanske tv-programmer på nettet som for eksempel ’Meet The Press’ og ’This Week’ fra ABC.

Hvad lægger du vægt på i valgdækningen?
Det, der fascinerer mig, er de demografiske ændringer – altså nye vælgergrupper og koalitioner. Ligesom jeg selv prøver på at give, når jeg udtaler mig til journalister, så kan jeg godt lide at få et historisk perspektiv.

Hvordan har mediedækningen været i DK i forhold til USA
Rimelig god. News har haft mange korrespondenter, og de har brugt meget tid på det. Som amerikaner synes jeg nogle gange, at de danske korrespondenter mangler noget – de amerikanske kommentatorer sætter jeg mere lid til. De kender bedre til samfundet og til kulturen. Det mangler flere af de danske. Det er svært at sige, præcist hvad det er, men måske er det de historiske linjer, de mangler at trække op.

Martin Ågerup, Cepos

Hvornår gik du i seng, og hvornår stod du op?
Jeg arbejdede i går aftes, så jeg gik i seng ved halv et tiden. Da jeg stod op kvart over fem tjekkede jeg resultatet.

Hvordan har du fulgt med i valget?
Jeg ser ikke så meget tv – kun Deadline, men jeg læser stort set alle aviser og hører P1 om morgenen. På nettet følger jeg med i den borgerlige netavis 180Grader.

Hvad lægger du vægt på i valgdækningen?
Jeg har prøvet at følge med i de to førende kandidaters politik, og det synes jeg, der er skrevet alt for lidt om. Jeg tror ikke, der er særlig mange danskere, som ved, at Barack Obama er protektionist, og jeg synes, det er bekymrende, at vi har fået en præsident, som tilsyneladende ikke vil arbejde for frihandel.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også