Håb om politisk optøning på radio

Carina Christensen sprang New Media Days over for at varme op til et kompromis om FM, DAB og P2, og det vækker nye forhåbninger til live i branchen. Venstre viger ikke fra krav om fuld replanlægning.
Per Fanefjord Laursen

Det forventes, at medieordførerne og den nye kulturminister får en ny chance for at mødes lige efter efterårsferien og at drøfte en række emner. Det planlagte møde i fredags blev aflyst af andre presserende sager for ministeren.

Mange havde håbet, at ordførerne, og en helt frisk minister, ville sætte sig ned og få slået søm i et længe ventet kompromis for radiomediets videre udvikling, der er fanget i dødvande.

Dødvandet frustrerer flere aktører. Kenneth Plummer luftede sin utålmodighed for nylig, og andre i DRs topledelse er frustrerede over, at der ikke tages beslutninger om en FM-omlægning - et ja eller et nej – beslutninger om at få flere kanaler på DAB og dermed skabe ny fremdrift for digital radio. DR savner også signaler om, hvad der skal ske med deres koncession på P2.

Forventningen om at den ny kulturminister kan og vil skabe et nyt forhandlingsmiljø var højnet i sidste uge. Carina Christensen droppede nemlig sin officielle velkomsttale på New Media Days for at mødes med bl.a. med DR-radio og Radio100 til en uformel orientering om situationen, oplyser ministeriet til MediaWatch.

Ifølge MediaWatchs kilder traf hun udelukkende aktører, der er modstandere af den replanlægning, som der foreligger et politisk forlig om, men som tydeligvis fortsat er en betonklods for et samlet bredt kompromis.

Mulig sprække i V-K enigheden
Det vækker næppe jubel hos Venstre, hvis ministeren er blødgjort i forhold til Brian Mikkelsens medieagenda fra 2001 om at få gennemført en replanlægning.

Nøglen til et stort radiokompromis er spørgsmålet om den replanlægning som regeringen har forsøgt at gennemføre i årevis. Målet er mere konkurrence til DR radio. I 2007 blev den forsinket ét helt år, da forudsætningerne for de scenarier eller modeller, politikerne skal vælge, blev ændret.

DR er selv en del af den politiske blokering, for man er 100 procent imod en replanlægning, der involverer egne frekvenser. Radio100, der for nylig har ændret mening, er også imod.

Hvis Carina Christensen går til bordet med en strategi om at nå et kompromis ved at nedtone en replanlægning, eller gennemføre en model hvor DRs frekvenser ikke er i spil, kommer Venstres medieordfører i retræte.

Lige nu er hun ret klar i mælet:

”Replanlægningen skal gennemføres, som vi har aftalt. Spørgsmålet er, hvilken model vi skal vælge. Venstre ønsker model 1., hvor alle DR frekvenser inddrages, og med single frequency networks. Det giver det optimale udbytte,” siger Ellen Trane, der er klar over, at DR er imod.

Hun siger dog.

”Det er ikke DR, vi laver radio for - der er for borgerne. DR er en meget vigtig spiller, men der er også andre.”

For Venstre er FM stadig en effektiv distributionsform, som vil være en væsentlig platform de næste mange år. Derfor giver det mening at investere i at omlægge og udnytte FM-båndet fyldt ud. DAB er ikke i dag et alternativ men skal udvikles parallelt, lyder det

Digital udvikling bremses af politikerne
Udviklingen af DAB platformen, der er politikernes eget projekt, er fanget i samme politiske hårknude, hvilket irriterer DR voldsomt. Det er DRs opgave at drive platformen.

Et udbud af DAB- kapacitet til flere private, end Nova og Radio100, blev aflyst for et år siden på radiostationernes opfordring. Udbuddet af DAB blev kædet til et udbud af flere FM sendere.

Venstres ordfører er ikke anti-DAB.

”Vi kunne som det første overveje, at få DR ud af mux2 og nogle private ind og få skabt noget konkurrence.”

P2 koncession skal udbydes
Når det gælder P2 koncessionen, der udløber til marts, kan Ellen Trane kan ikke ske nogen grund til, at DR skulle være i tvivl:

”Der står medieaftalen, at den skal udbydes. DR skal byde igen på sin koncession. Det er der intet nyt i, men jeg ser koncessionen som en del af forhandlingerne og replanlægningen.”

Endelig håber Venstre på en rammeaftale om Koda-Gramex, der tilgodeser at radioer ikke skal betale efter teoretiske lyttere, men faktiske lyttere. Hun mener, den nuværende struktur hæmmer mangfoldigheden i udbuddet.

Læs MediaWatch klumme om radiokompromis.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også