Boserup: Krisen booster nye medier

Annoncørerne afviser enhver snak om recession i budgetterne, men krisen kommer, og den kommer til at flytte annoncekroner i retning mod de nye medier.
Zandra Damsgaard

Det går strygende, lyder meldingen fra både virksomheder og bureauer. Senest har en stribe store annoncører over for MediaWatch løftet lidt af sløret for deres markedsføringsbudgetter i 2009, og her er ingen krisetegn at spore.

Men det er en stakket frist, mener Johan Boserup, der er ansvarlig for medieindkøbet på vegne af Omnicom Media Groups kunder verden over. Han var vendt hjem fra London i anledning af dette års New Media Days for at give sit bud på, hvordan reklamekronerne vil fordele sig over de kommende år.

Og det altoverskyggende tema i den forbindelse er lavkonjunktur på alle fronter, og ifølge Johan Boserup er der heller ingen tvivl om, at vi også i Danmark bliver ramt på pengepungen.

”Finanskrisen får direkte indflydelse også på Danmark. Det går kun godt med medieomsætningen og annoncørerne her, fordi der er en forsinkelse, og medierne får et problem, hvis de ikke tager det alvorligt,” advarede Johan Boserup på konferencen torsdag.

Nye medier rejser sig
Han forudser en mediekrise på niveau med den, der fulgte i kølvandet på terrorangrebet i USA den 11. september 2001, og den vil ramme annonceomsætningen selv hos de fremadstormende digitale medier.

Når konjunkturerne atter vender, og pengene skal omfordeles, er det imidlertid også de nye medier, der kan komme ud på den anden side med fornyet styrke; det vel at mærke, hvis de forstår at bruge situationen ordentligt, påpeger Johan Boserup.

At nye medier styrker deres position, er dog langt fra lig med massemediernes død:

”Massemedierne kan nogle ting, som ingen andre kan. De unikke vinduer er stadigvæk enormt eftertragtede – for eksempel er 80 pct. af annoncepladserne til næste års Super Bowl allerede udsolgt,” siger den garvede reklamemand.

Indhold frem for form
Men heller ikke massemedierne kommer sovende igennem krisen. Deres udfordring består i at spille sammen med de nye, interaktive medier. Det er vi ifølge Johan Boserup allerede rigtigt gode til herhjemme – blandt andre har DR og TV2 ikke været blege for at arbejde på flere platforme.

Hvad vi imidlertid endnu har til gode, er at lære at tænke i indhold frem for form. Fremtiden handler nemlig ikke om platforme, men om, hvordan man udnytter dem i forhold til brugerne, og det skal såvel medier som annoncører forstå for at klare sig helskindede igennem krisen.

”Det har ikke noget at gøre med hvilken skærm, man kigger på, hvilket apparat man bruger, eller hvilket signal det bliver sendt med – det handler om indholdet,” understreger således Johan Boserup.

For eksempel er mobiltelefonen med sin direkte adgang til forbrugeren af en lang række fagfolk, heriblandt OMG-manden Johan Boserup, udnævnt til at være et kraftigt undervurderet medie, som hverken annoncører eller bureauer endnu har formået at få hul på herhjemme.

Og hvor lang tid skal branchen så leve på en sten? Ifølge Johan Boserup kan man godt ruste sig til to sure år, men omkring 2011 skulle det så lysne igen, lyder hans profeti.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også