Direct marketing i vækst

Den digitale tidsalder har ikke udkonkurreret markedsføring med posten - tværtimod.
Zandra Damsgaard

De er ikke så hurtigt fremme, de er dyre at sende og besværlige at svare på. Til gengæld læser vi dem stort set altid og har tillid til både afsender og indhold. Selvom annoncekronerne vælter ud på internettet, er der tilsyneladende flere og flere virksomheder, som vælger at krydre deres markedsføring med gode, gammeldags breve.

Ifølge en undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget, planlagde knap en tredjedel af de adspurgte virksomheder ved årets begyndelse at øge deres andel af direct  marketing-materiale, altså postomdelte salgsbreve med modtagerens navn og adresse påtrykt.

"Brevet arbejder med flere sanser og er et medie, der per definition er nogle forbrugsmønstre omkring. Folk kigger altid deres post igennem og bruger tid på at læse den, også længere end på mails eller annoncer," siger Post Danmarks mediachef Susanne Rose Plum tilMediaWatch.

Direct marketing vinder indpas
Samtidig med at direct marketing bliver brugt hyppigere, oplever udsendelsen af adresseløse tryksager ifølge Gallup-undersøgelsen svigtende popularitet.

Det sker paradoksalt nok til trods for, at netop det vidtrækkende, adresseløse materiale i afsætningssammenhæng anses som et vigtigere medie end det mere målrettede direct marketing-materiale.

Den direkte markedsføring er desuden juridisk begrænset ved, at den udelukkende kan sendes til for eksempel tidligere eller eksisterende kunder. Det gør den dog ifølge Post Danmark ikke mindre oplagt til at holde snor i virksomhedens interessenter og nå kunderne på en anden måde.

"Man må operere på flere platforme, og det har for eksempel postordrefirmaer traditionelt været gode til. Selv om man måske bestiller det på nettet, vil man gerne have noget i hånden, som man kan tage med sig ind i sofaen og læse," argumenterer Susanne Rose Plum.

Slås med avisen
Gallups undersøgelse viser, at den postomdelte markedsføring - det vil sige både med og uden adresse - i år skulle udgøre en lige så stor del af virksomhedernes markedsføringsbudget som aviser over en bred kam.

Her æder TV med gennemsnitligt 27 pct. af annoncekronerne langt den største del af en virksomheds markedsføringsbudget, mens det i sammenligning billige onlinemedie kun udgør 11 pct. Målt på forbrug er online som det eneste medie imidlertid stigende i forhold til i 2007.

Undersøgelsen viser desuden, at hele 84 pct. af de adspurgte danske annoncører ved årets begyndelse planlagde at øge deres onlinemarkedsføring i 2008. Dagbladene, derimod, mister tilhængere, om end de fortsat i 2008 anses som et af de vigtigste medier at annoncere i.

Mest populært, hvad angår forventningen om at få kunder i butikken, er ikke overraskende TV, mens online stadig vinder markedsandele.

Uagtet større udgifter til tryksager og porto kontra den mindre omkostningstunge internetmarkedsføring er det med direct marketing ifølge Susanne Rose Plum let at måle, hvad man som virksomhed får for sin investering.

"Vi taler om direkte medier, hvor man ved, hvem det går ud til, og hvem der responderer, og derfor er det let at måle sit return on investment, altså hvad man får ud af det. Der er jo mange forskellige muligheder, så test er nøgleordet. Man må ud og prøve det af," opfordrer hun.


Fakta:
Vi stoler på brevet
En undersøgelse af danskernes brevvaner viser, at 46 pct. af danskere
over 18 år enten med det samme eller senere læser de salgsbreve, den
såkaldte direct mail, som de får med posten. Undersøgelsen er
foretaget af Tranberg Marketing på Post Danmarks initiativ.

Næsten lige så mange danskere, nemlig 44 pct., læser kun et salgsbrev,
hvis det umiddelbart vækker deres interesse. Er det tilfældet, vil
brevet ifølge undersøgelsen til gengæld blive læst af 90 pct.

Det fysiske brev fortsat opfattes nemlig fortsat som det mest seriøse
medie, viser undersøgelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også