Dårlige arbejdsforhold hos nyt Berlingske

Fremtidens kontormiljø og free seating. Ambitionerne var høje for de nye lokaler i Pilestræde. To måneder efter indflytningen er utilfredsheden blandt medarbejderne markant.
Laura Bøge Mortensen

I Pilestræde 34 arbejder håndværkerne stadig på at færdiggøre projekt 'moderne mediehus'. Desværre er der ikke kun larmen fra håndværkerne, som forstyrrer journalisterne i huset.

En undersøgelse foretaget blandt journalisterne på Business-redaktionen, Erhvervsbladet og printsekretariatet viser, at der er behov for grundige justeringer.

Tillidsrepræsentant, Frederik Juel, oplyser, at problemet gælder for de fleste andre steder i huset. Derfor blev ledelsen i fredags opfordret til at foretage lignende undersøgelser på de andre redaktioner.

"Undersøgelsen viser, at folk generelt er generet af støj. De sidder for tæt, og de kan høre hinanden telefoner lidt for tydeligt," siger Carsten Steno, som er souchef på Business og formand for arbejdsgruppen bag undersøgelsen, som cirka 24 medarbejdere har deltaget i.

En medarbejder, som ønsker at være anonym, har på grund af støjniveauet svært ved at koncentrere sig om krævende opgaver:

"Det kan godt være at støj ikke er problem for en webjournalist, men hvis jeg skal researche, læse noget på fremmedsprog eller finde på en interessant formulering, så kan jeg umuligt koncentrere mig".

Free seating = free standing
I forbindelse med flytningen indførte ledelsen også konceptet 'free seating'. Free seating går ud på, at ingen har faste pladser. Når arbejdsdagen er omme, skal alle skriveborde være ryddede, så en ny medarbejder har mulighed for at indtage pladsen dagen efter. Visionen med free seating var at opnå større netværk og sparring mellem medarbejderne, forklarer Frederik Juel.

I dag er det ikke meget netværk, som free seating medvirker til, for folk sætter sig de samme steder, bekræfter flere kilder deriblandt Frederik Juel. Derudover har konceptet også fået øgenavnet 'free standing', fordi der gentagende gange ikke har været pladser til alle.

Forklaringen er, at det moderne mediehus er designet med 10 procent færre pladser, fordi hver tiende medarbejder typisk er væk på grund af afspadsering, ferie eller sygdom.

"Om beregningen er forkert er uvist, men det sker, at folk ikke har noget sted at sætte sig, og det skal der gøres noget ved," mener tillidsrepræsentanten.

Danmarks mest moderne mediehus
Pilestræde 34 skulle med ombygningen forvandles til et top-moderne mediehus, hvor indretningen i sig selv skulle være med til at optimere Berlingske Mediers produkter.

I Journalisten den 23. april udtalte koncernchef Lisbeth Knudsen sig om visionen for det nye moderne mediehus:

"Det her bliver Danmarks mest moderne mediehus. Vi bringer en masse kreative, vilde og gale mennesker sammen. Det er min drøm, at vi skaber en smeltedigel af ideer, samarbejde og holdånd".

Frederik Juel synes også godt om visionen, men han tvivler på, at de omgivelser er med til at skabe den:

"Jeg tror ikke, det er afgørende, hvordan du sidder. Jeg håber hele tiden på, at vi udvikler os i en god retning, men om lokalerne hjælper i den retning, tvivler jeg på."

Løsning på støjniveauet
Indtil videre er arbejdsgruppen på business-redaktionen i gang med at finde en løsning på støjproblemet. Sammen med arkitekten har de udarbejdet en strategi, som blandt andet går ud på at skabe mere plads mellem de enkelte arbejdspladser, bedre afskærmning med reoler, afskærmning af trappen, flytning af mødebordet og afdæmpning af støj fra gangarealer.

Frederik Juel håber på, at lignende initiativer spreder sig til resten af huset, men det kræver opbakning fra ledelsen.

Læs Lisbeth Knudsens kommentar.

Fakta
Cirka 800 medarbejdere holder til i Pilestræde 34. Berlingske Tidende er udkommet fra huset siden 1763. Mecom betaler 12.454.000 kroner i husleje om året til ejendomsselskabet Jeudan, som står for ombygningen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også