DR på formandsjagt

Efter sommerens bestyrelsesskandale i DR skal kulturminister Brian Mikkelsen til at lede efter en velegnet person til en af landets sværeste formandsposter.
MediaWatch
Efter sommerens bestyrelsesskandale i DR skal kulturminister Brian Mikkelsen til at lede efter en velegnet person til en af landets sværeste formandsposter.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.


DR's kraftigt reducerede bestyrelse skal i løbet af kort tid atter bemandes fuldt ud.

To måneder efter, at bestyrelsesformand Mogens Munk-Rasmussen sammen med tre andre bestyrelsesmedlemmer blev sat fra bestillingen, kan kulturminister Brian Mikkelsen (K), mens han nyder de danske OL-præstationer i Kina, spekulere på, hvem der vil være en egnet afløser.

Det vrimler ikke umiddelbart med gode bud fra eksperterne på, hvem der står til at overtage tøjlerne, men profilen skal være en stærk personlighed med pondus til at tale imod politikerne.

Foreløbig er det Venstre-udpegede bestyrelsesmedlem Torben Dalby Larsen ophøjet til fungerende formand, og det vil han være i hvert fald måneden ud.

Venter på ministeren
Hos Kulturministeriet fortæller pressechef Martin Østergaard-Nielsen, at kulturministeren vil foretage sin udnævnelse i løbet af efteråret. Der sker intet, før han vender tilbage fra OL.

Fra ministeriets side vil man ikke røbe noget om, hvorvidt man atter tager fat i en erhvervsprofil a la Mogens Munk-Rasmussen eller en københavnsk kulturpersonlighed. Eller simpelthen udnævner Torben Dalby Larsen permanent. »Det er spekulationer. Dem deltager jeg ikke i,« siger Martin Østergaard-Nielsen.

Selv ønsker Torben Dalby Larsen, der til daglig er adm. direktør i Sjællandske Medier og desuden medvirker i en lang række bestyrelser fra PFA Pension til Dansk Arbejdsgiverforening, ikke at bidrage til spekulationerne.

Foreløbig er Brian Mikkelsen den eneste, der ved, hvad der skal ske, og indtil da er Torben Dalby Larsen i venteposition.

»Jeg har sagt ja, og så passer vi butikken og venter på politikerne,« siger han.

Dobbeltrolle
Medieprofessor Frands Mortensen, Aarhus Universitet, mener ikke, at Torben Dalby Larsen er et realistisk bud, selv om han sommeren over har fået DR-butikken til at køre uden slinger.

»Jeg anser det for udelukket, da han er tilknyttet et andet mediehus. Hans habilitet kan komme i klemme, og jeg er faktisk lidt overrasket over, at han i det hele taget er konstitueret,« siger han.

Ifølge Frands Mortensen er det centrale i formandsjobbet at få etableret det armslængdeprincip til politikerne, som mange hævder eksisterer, men som mange partier forsøger at nedbryde.

»Det skal være en person med tilstrækkelig integritet til at sikre uafhængighed af det politiske system. Om den pågældende kommer fra det private erhvervsliv eller er offentligt ansat er mindre vigtigt. Det spiller heller ingen speciel rolle, om personen kommer med økonomisk eller kulturel indsigt,« siger Frands Mortensen, der også mener, at den kommende formand skal være langt mere synlig i offentligheden end Mogens Munk-Rasmussen var under sit formandskab.

»DR's formand skal være en del af den offentlige debat - ikke ned i detaljer, men om DR's principielle rolle,« siger han.

Brug for indsigt
Ole Hyltoft, der er udpeget af Dansk Folkeparti til at sidde i DR's bestyrelse og er en af dem, der aktivt har kritiseret DR, mener, at det er på tide at få en formand med kulturel og mediemæssig indsigt.

»Jeg involverer mig ikke i navneforslag. Men jeg mener, at vi skal have en formand, der kan den danske kultur og har så meget viden om medier, at han kan deltage på saglig vis i en diskussion om, hvordan DR skal forvalte sit meget store ansvar for den danske kultur.«

Styr på bestyrelsen
Anders Drejer, professor ved Institut for Ledelse ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, ser noget anderledes på det. Han efterlyser en profil med forståelse for det moderne samfund og den forretning, som DR også er. Samtidig skal kandidaten kunne forstå at håndtere medierne.

Derudover mener han, at DR har brug for en person, der kan få DR's bestyrelse til at holde sig fra den offentlige palaver, som f.eks. diskussioner om hvorvidt den siddende generaldirektør er den rigtige.

»Formanden skal være i stand til at få bestyrelsen til at agere professionelt. Det nytter ikke med offentlige diskussioner mellem bestyrelsesmedlemmerne. Det gør man ikke i andre bestyrelser, og det er noget pjat, at DR skulle være anderledes på det punkt. Der må overhovedet ikke være tvivl om, hvorvidt bestyrelsen bakker op om generaldirektøren,« siger han.

Prestige-post
Ifølge professoren kan det faktisk blive svært at finde den rette person, som kan finde sig til rette på den uriaspost, som DR's formandsjob er, hvis man griber det forkert an.

Frands Mortensen mener til gengæld, at der nok skal melde sig egnede kandidater på banen.

»DR er på trods af kritik og økonomisk morads stadig ekstremt prestigefyldt. Det er Danmarks vigtigste massemedie og kulturinstitution.«

Det Kongelige Teaters tidligere adm. direktør Michael Christiansen har været nævnt som en mulig kandidat.?

DR's bestyrelse:
DR ledes af en bestyrelse på 11 medlemmer, som vælges for en periode på fire år.

Tre medlemmer, heriblandt formanden, bliver udpeget af kulturministeren, seks af Folketinget og to af medarbejderne i DR.

I dag er tre pladser ubesatte efter, at revisionsrapporten i juni krævede fire medlemmers afgang.

Medlemmer:

Fungerende formand: Torben Dalby Larsen (udpeget af Venstre)

Ole Hyltoft (Dansk Folkeparti)

Aage Frandsen (SF)

Lars L. Nielsen (Radikale Venstre)

Katrine Winkel Holm (kulturministeren)

Lone Færch (kulturministeren)

Stig Paulsen (medarbejderrepræsentant)

Mogens Rubinstein (medarbejderrepræsentant)

I slutningen af juni blev formand Mogens Munk-Rasmussen fyret, mens bestyrelsesmedlemmerne Erling Aaskov (udpeget af De Konservative) og Finn Aaberg (Socialdemokraterne) nåede at gå selv, inden de blev fyret. Derudover gik Peter Hvid Jensen (Radikale) frivilligt, selv om revisionsrapporten ikke direkte kompromitterede hans bestyrelsessæde.

HOVEDPOINTER
DR's bestyrelse skal genopbygges, efter formand Mogens Munk Rasmussen og tre andre bestyrelsesmedlemmers farvel.

En ny formand skal have politisk tæft, og og evne at få de politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer til at holde lav offentlig profil.
Fungerende formand Torben Dalby Larsen er en mulig kandidat, men kan komme i en habilitetsklemme.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også