DR vil ikke dele public service

MediaWatch

Vejen frem hedder DR som et dansk multimedielokomotiv, skriver DRs generaldirektør Christian Nissen i dag i en kronik i Politiken.

I en stor konvergensredegørelse, "Konvergens i netværks-samfundet", som for nylig blev udsendt af kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen og IT- og forskningsminister Birte Weiss, gennemgik de to ministre en række visioner for fremtidens medieverden.

Ministrenes redegørelse bød på nye spændende scenarier, men også visse perspektiver, der fik det til at løbe koldt ned ad ryggen på generaldirektøren.

En af tendenserne, der bekymrer Christian Nissen, er, at flere kommentarer til konvergensredegørelsen hævder, at public service-begrebet ikke længere bør være knyttet til institutioner som DR. At man kan undvære "den store mastodont DR" og sprede public service-aktiviteten ud på underskoven af små danske produktionsselskaber.

Det er f.eks. foreslået, at man kan overføre de økonomiske midler, der gennem licensen hidtil har finansieret DR, til en 'public service-fond', der på linie med andre offentlige 'kulturfonde' kan udlodde finansieringsmidler til uafhængige producenter og til kommercielle medievirksomheder.

En sådan spredning af public service er et kulturpolitisk selvmord, advarer Nissen, set i lyset af de generelle udviklingslinier i den internationale medieverden, hvor teleselskaber, filmselskaber, IT-virksomheder, pladeselskaber, dagblade og radio- og TV-selskaber sluttes sammen i store multinationale konglomerater.

I dag ligger f.eks. kontrollen over, hvad danskerne skal se i digitalt tv hos tre udenlandskejede koncerner: amerikanskejede TDC, svenskejede Viasat og fransk-norsk-ejede Canal Digital.

Christian Nissen advarer mod at sprede talent og ressourcer i en fragmenteret internationaliseret medieverden. I den internationale medieverden er Danmark et lille land og DR en lille national spiller.

Hvis man ønsker at sikre en vis selvstændig dansk indflydelse på indholdet i det radio og fjernsyn og de nye tjenester, danskerne i fremtiden vil få tilbudt, er det ikke sagen at sprede talenter, kræfter og ressourcer endnu mere, end det allerede er sket.

DR er i virkeligheden slet ikke stor nok. Det er grunden til, at DR har udbygget samarbejdet med søsterorganisationerne i de øvrige nordiske lande på stadig flere områder.

Og det er begrundelsen for, at DR i de senere år har indledt et tættere samarbejde med en bred vifte af små og store danske IT-, tele- og medievirksomheder.

I et internationalt perspektiv er det fornuftigt - også ud fra en rent erhvervspolitisk synsvinkel - at lade DR være et af de få lokomotiver i en klejn dansk multimedieindustri, siger Christian Nissen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også