MediaWatch

Aktieugen, der gik

Gevinsthjemtagningen blev dog mindre end først frygtet. Mandag faldt Nasdaq-indekset 5 procent, tirsdag yderligere 2 procent, onsdag vandt indekset stort set samme 2 procent tilbage, og torsdag gik teknologi-indekset ned med 1 procent. Fredag fik markedet et særdeles godt signal om US-økonomiens tilstand:

GDP-tal for første kvartal viste en vækstrate for US-økonomien på 2 procent - langt over den ene procents stigning, som økonomerne - inklusive Fed, havde forventet.

GDP, Gross Domestic Product, måler værdien af alle varer produceret i økonomien og er det bredeste mål for den økonomiske aktivitet. Og om end dette makroøkonomiske nøgletal er bagudrettet, så er det for økonomerne måske det vægtigste makroøkonomiske nøgletal overhovedet i bedømmelsen af økonomien.

Ganske vist var gårsdagens GDP-tal, det første for kvartalet - tallet revideres efterfølgende tre gange, men med en dobbelt så høj vækst som ventet, så er der god plads til en typisk efterfølgende revision på +/- 0,5 procent - økonomerne forventer her, at tallet vil blive revideret ned.

Det stærkt bedre end forventede GDP-tal får ikke vækstbilledet for økonomien til at vende på en femøre, men det er den første af de rigtigt store indikatorer, der for alvor peger den rigtige vej i lang, lang tid. Tilmed så økonomerne meget stærke takter i nedbringelsen af lagrene, hvilket peger mod ny produktion, når US-økonomien "picker up".

Bagsiden for aktiemarkedet af det bedre end ventede GDP-nøgletal og GDP-rapportens inflationsmål, der var så højt som 3,3 procent sammenlignet med fjerde kvartals 1,9 procent, er at det reducerer sandsynligheden for yderligere en kraftig rentenedsættelse ved FOMC-mødet 15. maj. De første økonomer, der var på banen i går, hælder nu mere mod en 0,25 procents rentenedsættelse.

Markederne tog signalet om, at økonomien måske er ved at vende - og måske kan komme tidligere end ventet - tilbage i vækstsporet til sig:

Nasdaq indekset steg fredag 2 procent til 2.075,70. Og dermed lukker indekset med begrænset gevinsthjemtagning cirka 4 procent lavere målt på ugen. Ligeledes steg bluechips-indekset Dow Jones fredag 1,1 procent og lukker ugen 2,2 procent højere.

Fredagens bedre end ventede GDP-rapport og renteudsigterne i forhold til denne vil givetvis påvirke aktieugen, der kommer.

Herhjemme ender KFX-indekset ugen i indeks 294,03 - stort set uændret i forhold til 294,53 sidste fredag. På den hjemlige tech-front har ugen budt for modvind for i-data, der sidste uge gik op med Vitesse til kurs 147 for i denne uge at gå ned med samme til 132 - minus 10 procent. GN Store Nord startede ugen i 98,5 og lukker ugen i 103,50 - cirka 5 procent højere, hvilket især kan tilskrives en opjustering af indtjeningsforventningerne i Nettest på generalforsamlingen torsdag.

Tele Danmark startede ugen i 332 og går på weekend i kurs 303 - et fald på 8,7 procent målt på ugen. TDC-generalforsamlingen torsdag bragte ikke nyt om de fremtidige ejerforhold og de ved regnskabsaflæggelsen den 22. februar bebudede milliardstore ekstraordinære avancer.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs