MediaWatch

Aktieugen, der gik

Gevinsthjemtagningen blev dog mindre end først frygtet. Mandag faldt Nasdaq-indekset 5 procent, tirsdag yderligere 2 procent, onsdag vandt indekset stort set samme 2 procent tilbage, og torsdag gik teknologi-indekset ned med 1 procent. Fredag fik markedet et særdeles godt signal om US-økonomiens tilstand:

GDP-tal for første kvartal viste en vækstrate for US-økonomien på 2 procent - langt over den ene procents stigning, som økonomerne - inklusive Fed, havde forventet.

GDP, Gross Domestic Product, måler værdien af alle varer produceret i økonomien og er det bredeste mål for den økonomiske aktivitet. Og om end dette makroøkonomiske nøgletal er bagudrettet, så er det for økonomerne måske det vægtigste makroøkonomiske nøgletal overhovedet i bedømmelsen af økonomien.

Ganske vist var gårsdagens GDP-tal, det første for kvartalet - tallet revideres efterfølgende tre gange, men med en dobbelt så høj vækst som ventet, så er der god plads til en typisk efterfølgende revision på +/- 0,5 procent - økonomerne forventer her, at tallet vil blive revideret ned.

Det stærkt bedre end forventede GDP-tal får ikke vækstbilledet for økonomien til at vende på en femøre, men det er den første af de rigtigt store indikatorer, der for alvor peger den rigtige vej i lang, lang tid. Tilmed så økonomerne meget stærke takter i nedbringelsen af lagrene, hvilket peger mod ny produktion, når US-økonomien "picker up".

Bagsiden for aktiemarkedet af det bedre end ventede GDP-nøgletal og GDP-rapportens inflationsmål, der var så højt som 3,3 procent sammenlignet med fjerde kvartals 1,9 procent, er at det reducerer sandsynligheden for yderligere en kraftig rentenedsættelse ved FOMC-mødet 15. maj. De første økonomer, der var på banen i går, hælder nu mere mod en 0,25 procents rentenedsættelse.

Markederne tog signalet om, at økonomien måske er ved at vende - og måske kan komme tidligere end ventet - tilbage i vækstsporet til sig:

Nasdaq indekset steg fredag 2 procent til 2.075,70. Og dermed lukker indekset med begrænset gevinsthjemtagning cirka 4 procent lavere målt på ugen. Ligeledes steg bluechips-indekset Dow Jones fredag 1,1 procent og lukker ugen 2,2 procent højere.

Fredagens bedre end ventede GDP-rapport og renteudsigterne i forhold til denne vil givetvis påvirke aktieugen, der kommer.

Herhjemme ender KFX-indekset ugen i indeks 294,03 - stort set uændret i forhold til 294,53 sidste fredag. På den hjemlige tech-front har ugen budt for modvind for i-data, der sidste uge gik op med Vitesse til kurs 147 for i denne uge at gå ned med samme til 132 - minus 10 procent. GN Store Nord startede ugen i 98,5 og lukker ugen i 103,50 - cirka 5 procent højere, hvilket især kan tilskrives en opjustering af indtjeningsforventningerne i Nettest på generalforsamlingen torsdag.

Tele Danmark startede ugen i 332 og går på weekend i kurs 303 - et fald på 8,7 procent målt på ugen. TDC-generalforsamlingen torsdag bragte ikke nyt om de fremtidige ejerforhold og de ved regnskabsaflæggelsen den 22. februar bebudede milliardstore ekstraordinære avancer.

Mere fra MediaWatch

Overblik: Hovedpunkterne i det nye medieforlig

Der er lørdag landet et nyt medieforlig, som bla. indeholder en mindre procentdel af en ”moderniseret” public service-pulje til lydindhold, et styrket DR, et sænket titelloft og et krav om ordnede arbejdsforhold i medie- og filmbranchen. Opdateret.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs