MediaWatch

Ugen derpå: Realitetscheck i Tech

Fed's rentenedsættelse understreger i høj grad, hvor alvorligt der skal ses på opbremsningen i US-økonomien, siger bankøkonomerne. Og gårsdagens højere end forventede fald i forbrugertillids-tallene var endnu en indikation af at US-økonomien ikke vil vende på en femøre i et - hurtigt ned og ligeså hurtigt op - V-forløb.

Forbruget står for cirka to tredjedele af efterspørgsels-sammensætningen i økonomien og begynder forbrugerne i lyset af avisoverskrifter om nedgang og massefyringer at lukke pengepungen, så bliver krisen langvarig.

Men som det gamle udsagn lyder: "Aktiemarkedet er foran økonomien". Rigtigt, men spørgsmålet er i høj grad om markedet med den 33 procents stigning fra 4. april i år og frem til i fredags ikke netop har været lidt for langt foran - "For hurtigt og for meget", som en iagttager sagde i fredags ovenpå ugens kraftige stigning.

Der var lidt "ny" optimisme fra Intel. En række store teknologigiganter - blandt andet IBM, Apple og Microsoft, kunne meddele lidt bedre end forventede - nu nedjusterede - første kvartalstal. Men en lange række andre store teknologi-giganter blandt andet Cisco, Compaq, Nortel med videre har måttet melde pas. Med andre ord - det dystre vækst og indtjeningsbillede, er stort set uændret.

Værdifastsættelsen af de store tech-aktier er stadig høj. Merrill Lynch's teknologiindeks for 100 store selskaber, med navne som for eksempel Cisco, EMC, Altera - handles på 166 gange de sidste 12 måneders indtjening, skriver New York Times i en artikel fra i søndags.

Det udtrykker store håb for virksomhedernes fremtid. Men - hvis man ikke mener, at det er sandsynligt at alle disse højt værdifastsatte selskaber også vil være morgendagens vækstselskaber - efter tilbagegangen i økonomien er vendt, så er der masser af plads til kursfald.

Den gennemsnitlige aktie i det bredere Standard & Poors 500 handles på 27 gange det sidste års indtjening, hvilket også er historisk højt, men dog mere behersket prisfastsat.

Overdrevne analytikerforventninger

I et Merrill Lynch studie af teknologivirksomheders omsætningsvækst, der går 20 år tilbage, viste det sig, at kun de færreste er i stand til at holde en vedvarede høj omsætningsvækst. Ud af 1800 undersøgte selskaber var kun halvdelen af vækstvirksomhederne i stand til at holde en 30 procents vækst i omsætningen i en sammenhængende tre-årig periode. Kun 28 procent af de undersøgte virksomheder kunne præstere en 30 procents vækst i en fem-årig periode.

Meget godt? Ja, men aktieanalytikerne forventer at 85 procent af virksomhederne vil forøge deres omsætning med 20 procent om året eller mere inden for den næste 3-årige periode. Siden 1981 har kun 36 procent af teknologiselskaberne været i stand til at udvise sådanne vækstrater for en sammenhængende 3-årig periode.

Mere fra MediaWatch

Aller Media-topchef om nedlæggelse af printmagasin til unge: "Tiden er moden"

Næste år ville ”Vi Unge” som printmagasin være fyldt 60 år. Men fra årsskiftet er den trykte version af magasinet til teenagepiger fortid. Topchef i Aller Media kalder det en ”meget logisk beslutning” og forklarer samtidig, hvad der ligger bag en række andre, større ændringer i Aller Medias redaktionelle setup.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs