Projektet "Bedst på nettet" er etableret af IT- og Forskningsministeriet i samarbejde med Statens Information. Alle offentlige hjemmesider vil blive vurderet efter offentligt tilgængelige kriterier en gang om året. Vurderingskriterierne og resultaterne kan ses på www.bedstpaanettet.dk.
Generelt er hjemmesiderne brugervenlige, og størstedelen punkterer myten om uforståelige offentlige formuleringer, de er tværtimod holdt i et godt og læsevenligt sprog. Undersøgelsen viser også, at der bliver arbejdet meget med indholdet på hjemmesiderne.
Alligevel er det en generel mangel, at informationerne formidles ved, at man tager udgangspunkt i forvaltningens opbygning, i stedet for i borgerens spørgsmål. Det kniber ligeledes med direkte selvbetjeningsfunktioner på kommunernes og amternes hjemmesider, selv om man på tre af fire kommunale sites har adgang til at printe blanketter.
"Undersøgelsen viser glædeligvis, at kommuner og amter i stigende omfang tilstræber åbenhed og har vilje til at styrke det lokale demokrati," siger Birte Weiss.
Det sker eksempelvis ved på hjemmesiden at præsentere mødereferater og kalendere som angiver byrådets eller udvalgenes fremtidige møder. Enkelte steder er der ligefrem mulighed for at downloade og lytte til optagelser fra amtsrådsmødet som i Århus Amt eller følge direkte videotransmissioner af byrådsmøderne som i Odense Kommune.
"Det er positivt, når kommuner og amter prøver kræfter med åbne postlister, men langt flere burde kaste sig ud i det. At hver tiende kommune er med, er ikke et imponerende resultat," siger IT- og forskningsminister Birte Weiss.
Mere fra MediaWatch
Portræt: Pernille Holbøll er både en kontant eksekvator og "et suverænt valg"
Pernille Holbøll er steget til vejrs i Mediedanmark og træder nu ind som ansv. chefredaktør på B.T. Tidligere chefer og kolleger beskriver hende som en af de bedste i branchen til at eksekvere på de digitale strategier, men også hvordan hun har været både kontant og utålmodig, men har gennemgået en udvikling som leder de seneste år.