MediaWatch

Aktieugen, der gik

Men Nasdaq-indekset mistede kun 18,77 point -svarende til 0,9 procent - til indeks 2163,37, så der var ikke tale om nogen alvorlig gevinsthjemtagning op til weekenden. Målt på ugen lukker indekset med en forrygende 10 procents stigning, og indekset er nu steget hele 32 procent siden det nåede et to-års lavpunkt den 4 april.

Bluechipsindekset Dow Jones tabte 1,1 procent fredag, men lukker 4,5 procent højere målt på ugen.

Denne og sidste uge har budt på et stemningsskift på Wall Street. Momentum synes nu at være klart op, om end skeptikere stadig maner til forsigtighed.

Teknologiaktierne gik stærkt frem først på ugen på verdens største chipsproducent Intel's første kvartalsmeddelelse - Intel skimter bedre tider forude og kursstigningerne tog for alvor fart med Fed's 0,5 procent store og ganske uventede rentenedsættelse onsdag.

Herefter var der yderligere forstærkende elementer i indtjeningsmeddelserne fra IBM og Apple, som gav markedet endnu en 5 procents stigning torsdag, hvor iagttagere umiddelbart havde vurderet at gevinsthjemtagningen ville indfinde sig. Men markedet gik yderligere frem, og der synes at være styrke i at gevinsthjemtagningen fredag var så begrænset.

Det store spørgsmål er naturligvis om ugens rally fortsætter - vil investorerne for alvor tage nye positioner ved det højere prisniveau - eller kommer der en tilbagegang?

Svarene herpå er selvsagt meget blandede fra iagttagerne, men John Forelli, aktiechef hos Independence Investment Associates, udtalte ved lukningen fredag til Reuters:

"Det gik for langt og for hurtigt. Vi skal være glade hvis markedet holder fast på bare halvdelen af de stigninger vi har haft i denne uge".

Herudover peger økonomerne i vidt omfang på, at det makroøkonomiske billede for den amerikanske økonomi ikke er vendt. Således ser en række bankøkonomer ikke tegn på at opbremsningen i økonomien aftager, og henviser til, at de massive rentenedsættelser netop skal ses som udtryk for, hvor alvorlig situationen er for US-økonomien i de kommende kvartaler.

De hjemlige teknologiaktier havde også god fremgang i ugen der gik.

Hårdt ramte i-data fik på baggrund af sin Vitesse aktiepost forrygende medvind fra "over there" og gik fra 106 i sidste uge til 147 fredag - en stigning på mere end 38 procent. GN Store Nord gik fra kurs 90 til 98,5 - 9,4 procent op. NKT går fra 1220 til 1380 - 13,1 procent op. Tele Danmark endte stort set uændret på ugen i kurs 332.

KFX indekset startede ugen i 290,94 og slutter ugen i 294,53 - 1,2 procent højere.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs