Aktieugen, der gik

MediaWatch

Dermed lukkede Nasdaq indekset efter fire børsdage med stigninger - markederne holdt lukket langfredag - hele 14 procent højere i 1961,43. Det er den næststørste fremgang på ugebasis siden indeksets start i 1971, kun overgået af en 19 procents fremgang på ugebasis sat sidste år i juni.

Om end stigningerne har givet investorerne håb om, at den længe ventede "bund" er nået, så peger skeptikerne på, at alle modgående bevægelser hidtil er blevet udraderet af voldsomme udsalg, der senere gav endnu større tilbagegange.

En baggrund for tvivl om at stigningerne vil holde er, at kursopgangen er kommet uden egentlige positive nyheder til markedet - snarere tværtimod. Stigningerne kommer oven i profitwarnings og dårlige realiserede første kvartalsresultater. Og fredag fik markedet yderligere makroøkonomiske tegn på at opbremsningen i US-økonomien langtfra er noget overstået kapitel.

Marts måneds detailhandelssalg viste det største fald i fire måneder, og en række store detailhandelskæder råbte vagt i gevær. Blandt andet Amerikas største detailhandelskæde Wal-Mart advarede om, at deres første kvartalsresultat ville komme under analytikernes forventninger. Herudover viste Michigan Universitetets forbrugertillidsindikator en svagere forbrugertillid end forventet. En enkelt positiv nyhed var der trods alt til investorerne: Marts producentprisindeks overraskede økonomerne med et lille fald, der indikerede stort set ingen tegn på inflation.

Stigningerne i US-aktierne smittede af på de europæiske og danske aktier i ugen der gik. KFX-indekset gik på påskeferie onsdag med lav omsætning og en 0,7 procents stigning til indeks 290,94. De mildere vinde fra USA kom især teknologiaktierne til gode. NKT steg 7,8 procent til 1220, GN steg 4,0 procent til kurs 90 og i-data steg hele 11,6 procent til 106 efter en 16 procents stigning i amerikanske Vitesse, som i-data har fået en aktiepost i som betaling for salget af Exbit.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også