MediaWatch

EU vedtager copyright direktiv

Efter tre års diskussioner, hvor både EU Parlamentet, Ministerrådet og Kommissionen har været involveret, er medlemslandene nu blevet enige om et direktiv for copyright-beskyttede værker, som inkluderer samtlige de ni kompromiser, som Parlamentet vedtog i februar.

Direktivet harmoniserer retten til reproduktion, distribution, kommunikation overfor offentligheden, den lovmæssige beskyttelse af anti-kopieringsudstyr og systemer til ledelse af rettigheder. De mest nyskabende elementer i det nye direktiv inkluderer en række undtagelsesregler, som lovliggør kopiering, for eksempel i forbindelse med netværksoperatørers fremstilling af tekniske kopier samt privates kopiering. Desuden introduceres et koncept, som sikrer rettighedsindehavere rimelig kompensation, samt en række forbrugerhensyn i de tilfælde, hvor der anvendes anti-kopieringsudstyr.

Kommissær for interne anliggender, Frits Bolkestein, siger i en kommentar til copyright direktivet, at det er det er EU's vigtigste tiltag på copyright området, og at det er med til at sikre både værkets skabere og industrielle ophavsretsshavere såvel som brugere, forbrugere og samfundet som helhed.

Hvad angår forbrugernes interesser, så er forbrugerorganisationen BEUC overhovedet ikke enig i kommissærens vurdering af direktivet. Direktivet begrænser forbrugernes ret til at kopiere ophavsretsbeskyttede værker til eget brug og giver industrien mulighed for at kontrollere eller forebygge kopiering til privat brug ved hjælp af betingelser og teknologier. BEUC mener, at direktivet efterlader forbrugerne færre rettigheder, end de har i den virkelige verden, og hvad angår musik, så mener BEUC at scoren nu er: Musikindustrien 3, forbrugerne 0.
Direktivet vil blive implementeret i medlemsstaternes nationale lovgivning inden for 18 måneder efter direktivets offentliggørelse i EU Tidende, hvilket forventes i købet få uger. Formålet med copyright direktivet er at det som supplement til E-Commerce direktivet skal medvirke til at skabe et harmoniseret lovramme, som skal fremme udviklingen af informationssamfundet i Europa.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs