MediaWatch

Aktieugen, der gik

Efter dramatiske fald på ugens tre første børsdage på mere end 10 procent i Nasdaq-indekset fik markedet i kraft af ikke alt for skræmmende indtjeningsudsigter fra computer-producenten Dell et kraftigt opsving på næsten 9 procent torsdag. Men allerede dagen efter stod markedet til at måtte aflevere en hel del af torsdagens stigninger:

Efter børstid torsdag havde en række telekommunikations virksomheder meldt sig i profitwarning køen - Agilent Technologies, Tellabs og Sycamore Networks. Hertil kom så fredagens arbejdsmarkedsrapport fra Labor Department, der viste at virksomhederne udenfor landbrugssektoren havde barberet hele 86.000 amerikanere fra virksomhedernes lønningslister i marts måned.

Økonomerne havde forventet en stigning på 70.000. Så det kraftige fald mod en forventet stigning repræsenterede en særdeles alvorlig overraskelse om tilstanden i økonomien - den skarpeste negative vending siden 1991, ifølge Labor Department. Flere analytikere og endda Labor Departments egen talskvinde, Elaine Chao, erklærede at tallene pegede mod recession.

Arbejdsløshedsprocenten for marts gik op til 4,3 procent mod 4,2 i februar. Men de gennemsnitlige timelønninger for arbejderne uden for landbruget fortsatte med at stige - med 0,4 procent, hvilket også var højere end forventet.

En række iagttagere så arbejdsmarkedsrapporten som et vægtigt argument for en ny Fed rentesænkning inden FOMC-mødet den 15 maj. I en Reuters rundspørge vurderer cirka en tredjedel af de adspurgte ledende Wall Steet virksomheder, at centralbanken vil sænke renten før FOMC-mødet og de resterende to tredjedele, mener at Fed vil afvente en rentesænkning til mødet.

En undersøgelse blandt USA's 25 største obligationsmægler-huse spår stort set enighed blandt økonomerne om at de korte renter vil være sænket med 0,5 procent efter mødet den 15. maj.

Fredagens 3,6 procent fald kom ovenpå torsdagens kraftige næsten 9 procents stigning i Nasdaq-indekset. Og udover indtjeningsbekymringen og arbejdsmarkedsrapporten blev faldet også tilskrevet almindelig gevinsthjemtagning af torsdagens stigninger. Målt på ugen taber Nasdaq-indekset 6,5 procent. Dow Jones-aktierne taber 0,9 procent.

Næste uge byder på en række førstekvartalsresultater - blandt andet fra General Electric, Yahoo, og Safeway - og en strøm af makroøkonomiske nøgletal - forbrugerpriser onsdag, producentpriser og detailsalg torsdag og industriens lagerbeholdninger fredag.

Torsdagens optimisme formåde kun svagt at forplante sig til Europa fredag. KFX-indekset steg 0,8 procent til 284,52. Målt på ugen taber KFX-indekset 3,4 procent. Set på ugebasis har det været en særdeles dyr aktieuge for teknologiaktierne.

GN startede i kurs 96 og lukker ugen i kurs 80,5. NKT startede i kurs 1275 og lukker ugen i 1120. i-data går fra 137 til 88 - svarende til et 35 procents tab. Tele Danmark fik en lille rebound, der fandt sin ende fredag og aktien går fra 296,5 til 310 på ugen.

Mere fra MediaWatch

Rørbye Rønn afliver spekulation om store biograffilm på DRTV

Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at politikerne letter på detailstyringen af public service-stationen og giver DR en større fleksibilitet til at kunne omstille sig digitalt. Men hun afviser, det vil ændre i konkurrencesituationen i forhold til private medier.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs