MediaWatch

Uenighed om definitionen på 4G

Endnu inden 3G mobiltelefoni har set dagens lys, er der opstået uenighed om, hvad der bliver afløseren til 3G. Ifølge svenske A Brand New World og Telia bliver der tale om en kombination af GPRS og trådløs LAN (Local Area Network). A Brand New World har netop lanceret en terminal, som kombinerer de to kendte teknologier, og hævder, at der er tale om en 4G mobiltelefon. Selskabets vd, Pål Krüger, henviser til, at det er den definition, som nyhedsbrevet Mobile Communications anvender for 4G, skriver Vision.

Definitionen bakkes op af Telias strategidirektør Östen Mäkitalo, som mener at 4G kommer til at bestå af eksisterende teknologier som for eksempel en kombination af mobilteknologier og trådløse netværksteknologier.

Den definition bryder Ericssons forskningsdirektør Håkan Eriksson sig ikke om. Ifølge forskningsdirektøren er der ingen legitimitet for, at trådløs LAN og GPRS skulle være 4G. Den definition anvendes hverken af Ericsson eller i EU's forskningsprogram, hvor både mobiltelefon aktørerne Nokia, Siemens og Alcatel sidder med. Ifølge Håkan Eriksson er definitionen opfundet af aktører, som blev forbigået under tildelingen af 3G licenser.

Uenigheden om definitionen på 4G, og hvilke teknologier det kommer til at bestå af, kan tolkes som det første tegn på, at den etablerede televerden i fremtiden kan risikere at få konkurrence fra IT- eller netværksverdenen. Netværks virksomheder som Cisco, 3Com og Lucent Technologies har allerede trådløse teknologier, som kombineret med eksisterende mobiltelefoni vil kunne udgøre en væsentlig konkurrent til de mobiltelefoni aktører, som satser på udbredelsen af 3G. Ved at kombinere metoder, hvor de mobile terminaler anvendes som basisstationer til videresendelse af data, vil disse teknologier kunne bære datatransmission helt uden brug af teleselskabernes netværk.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs