MediaWatch

Aktieugen, der gik

Nasdaq går på weekend i 2.117,63 - 3 procent lavere og taber 6,4 procent på ugen. Indekset har nu tabt 25,9 procent i forhold til højdepunktet den 24. januar og ligger 58 procent lavere end da indekset var på sit højeste i marts.

Dow Jones formåede fredag at gå fra minus til - om end - svagt plus og vandt 0,15 procent fredag. Målt på ugen vinder Dow Jones 0,2 procent.

Ugen kort:

Mandagen var præget af, hvad der skulle vise sig at være utidige, renteforhåbninger om en uventet rentenedsættelse fra den amerikanske nationalbank. Tirsdagens forbrugertillidsindikator sendte markederne nedad. Onsdagen bød ikke på lindring efter nationalbankdirektør Greenspans tale - snarere tværtimod. Torsdag formåede markedet en svag fremgang, men dagen bød også på en indtjeningsadvarsel fra USA's næststørste softwareproducent Oracle. Udkommet var en særdeles negativ børsåbning fredag.

Det at Oracle gik 2 cents under forventningerne kostede fredag softwareproducenten 21 procent på kursen. Og en række andre softwarevirksomheder, måtte tage del i nedturen. Siebel faldt 19,8 procent og Microsoft 4,5 procent. Analytikerne nedjusterede forventningerne til en række softwareproducenter - således fjernede Goldman Sachs hele elleve software aktier fra dets anbefalingsliste.

Netværksaktien JDS Uniphase tabte knap 10 procent på nedjusteringer fra analytikerne. Ligeledes tabte Cisco tilsvarende 10 procent.

Derimod var der stigninger for en række af chipsproducenter. Blandt andet steg Texas Instruments, der er verdens største halvlederproducent til mobiltelefoner, cirka 8 procent. Ligeledes steg Motorola og Teradyne henholdsvis 5 og 6 procent.

Aktieugen herhjemme var ikke mindre hård ved teknologiaktierne:

GN formåede lige akkurat at holde sig over kurs 100 og slutter således ugen i kurs 101,5 efter sidste uges lukkekurs i 116. Her er det udviklingen i de amerikanske peers, der giver udsigten til et stadigt lavere provenu ved børsnoteringen af Nettest, som gør sig gældende. Ligeledes fiberoptik-relaterede NKT går fra 1800 til kurs 1615 på ugen et tab på 10 procent. I-data fortsætter sit dramatiske kursfald og går fra 195 til 145 på ugen - et tab på 25 procent.

Tele Danmark lukker ugen i 270,5 og dermed lavere end de 272 aktien lukkede i sidste uge efter det dramatiske næsten 30 procents kursfald på årsregnskabet.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs