MediaWatch

Greenspan: USA ikke i recession

Direkte udspurgt af senatets budget udvalgs komite om økonomien allerede var i recession, svarede Alan Greenspan: "Ikke i øjeblikket". Men Alan Greenspan indikerede at centralbanken var klar til om nødvendigt yderligere at nedsætte renterne og at inflationen ikke i øjeblikket skabte hindringer herfor.

Greenspan sagde, at virksomhedernes investeringer i informationsteknologien var blevet reducerede i lyset af den aftagende vækst i økonomien og at dette havde været en af årsagerne til at Fed - den amerikanske centralbank - havde sænket renterne så aggressivt i januar.

"Der er måske ikke nogen problemfri omstilling fra høje til mere moderate vækstrater", sagde centralbankchefen og tilføjede, at forbrugertilliden stadig var på et niveau, der historisk var forbundet med økonomisk vækst. Herudover tilføjede centralbankchefen, at økonomien kunne få et opsving når lagrene kom mere på linie med salget i virksomhederne.

Fed's officielle prognose for US-økonomien antager at US-økonomien får pusten tilbage i andet halvår af 2001 og fremskriver væksten for året til 2 til 2,5 procent. Et kraftigt fald i væksten i forhold til de seneste år, men også i følge Fed en vækstrate, der indeholder en "styrkelse af aktiviteten i økonomien" efterhånden som virksomhedernes lagertilpasninger er overståede. Der er FOMC-møde i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komite den 20 marts, hvor der er udbredte forventninger om yderligere rentenedsættelser.

Efter en stigning i begyndelsen af Greenspans tale til senatet faldt US-aktierne tilbage idet investorerne tolkede Greenspans ord som, at centralbanken ville være mere tilbageholden med at sænke renterne senere på året.

Samtlige betydende indeks lukkede lavere: Nasdaq i 2.427,70 - 2,49 procent lavere. Dow Jones i 10.903,32 med et tab på 0,40 procent. Og det bredere Standard & Poors 500 - 0,88 procent lavere. Dette på trods af at Nasdaq i begyndelsen af Greenspans tale faktisk lå 2,6 procent højere og Dow Jones indekset nåede over 11.000 skellet.

"De så talen som en indikation af, at vi måske ikke er på vejen til recession og pengepolitikken vil blive anvendt mere gradvist end mange har indregnet i aktiekurserne", udtalte Ned Riley, aktiestrateg hos State Street Global Advisors til Reuters.

Chipsproducenten Intel faldt 6,15 procent på en nedjustering fra Credit Suisse First Boston. Hårdtramte Cisco tabte en lille del af gårsdagens optur på cirka 4 procent. Derimod steg Juniper Networks, verdens næststørste udbyder af de såkaldte routers efter Cisco, med 2,5 procent på baggrund af en "akkumuler" anbefaling fra Merill Lynch.

Iagttagere så nogen fortrøstning for økonomien i dagens detailhandelstal fra The Commerce Department, der viste at detailhandlen steg 0,7 procent i januar, hvilket oversteg økonomernes forventninger om en 0,5 procents stigning.

"Dette understøtter at forbrugssektoren klarer sig meget bedre end industrien, hvilket øger mulighederne for at undgå en recession", udtalte Ian Shepherdson, cheføkonom hos High Frequency Economics til Wall Street Journal. "Men det reducerer også sandsynligheden for en rentenedsættelse inden den 20 marts til næsten nul", tilføjede økonomen.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs