MediaWatch

Sveriges succes med digitalt TV

Mere end 350.000 husstande fik svensk digital TV i løbet af året. Dertil kommer 110.000 husstande, som har anskaffet digital TV tidligere år og omkring 25.000 husstande, der ser udenlandsk TV via digital modtagelse. Det betyder, at cirka hver 8. svenske husstand nu har adgang til digitalt TV, og meget tyder på at væksten fortsætter i år, vurderer brancheorganisationen DigitalForum.

Digital TV distribueres på samme måder som almindelig analog TV: Enten via et jordbaseret sendenet og modtagelse med almindelig antenne, eller via satellit med parabolmodtagelse eller kabel-TV. Fælles for alle tre er et stort udbud af nye interaktive tjenester og flere kanaler end ved analog modtagelse - samt en bedre lyd- og billedmodtagelse end analog TV.

Den yngste aktør på markedet er Boxer TV-Access AB, der også har haft sværest ved at afsætte modtageudstyr. Boxer har udlejet modtagerbokse til det jordbaserede sendenet siden oktober 1999, og i dag har cirka 44 000 husstande lejet en digital-TV-boks fra en af Boxers forhandlere. Det moderate salg skyldes ikke penetration. Det digitale jordnet udbygges hurtigt og ventes at være helt landsdækkende i 2002.

"Tallene viser, at det digitale TV gennembrud er en realitet, og at vi nu er vidner til det hurtigste teknologiskifte nogensinde", siger direktør Anders Appelqvist, Boxer.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Udsigt til et smalt medieforlig, en ny fiktionsstrategi fra DR, friske tal fra Jysk Fynske Medier og Information, et vaklende flertal for kulturmoms, Heartbeats mister sin direktør, og en statslig styrelse beskyldes for ulovlig deling af artikler. Få et overblik over Mediedanmark med ugens briefing.

Overblik: Sådan er medieaftalerne landet siden 2000

Hvert andet medieforlig siden 2000 har – i grove træk – haft bred politisk opbakning, mens den anden halvdel af forligene er indgået med smalt flertal. Her får du overblik over, hvordan de seneste årtiers forlig er landet.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs