KMD åbner indkøbsportal

MediaWatch

Den nye KMD-portal har både SKI-aftaler og aftaler, som kommuner indgår hver for sig eller i fællesskab. KMD og KL er ved at finde 8-10 indsatskommuner.

KMD og KL er gået sammen om at finde 8-10 kommuner, som i de kommende to år kan deltage i et praktisk projekt om at indføre e-handel.

Det e-handelsprojekt, som kommunerne bliver indbudt til at deltage i, er landets første offentlige indkøbsportal på Internet, som KMD er i færd med at bygge. De første moduler til betaling er netop blevet klar til levering, og portalen vil være fuldt funktionsdygtig i løbet af tre til fire måneder.

- Vi bliver nødt til at gøre noget aktivt for at skabe det gennembrud, der skal til. Der skal et vist volumen til for at gøre det attraktivt for leverandørerne. Derfor skaber vi, hvad der svarer til et marked på omkring 100.000 indbyggere, siger e-handels konsulent Jens Meiland Hansen, KL.

Portalen vil gøre det muligt for enhver medarbejder i den offentlige sektor at købe ind over Internet. Ideen med portalen er, at den samler alle de indkøbsaftaler, eksempelvis en kommune har med forskellige leverandører. Det kan være generelle aftaler via SKI (Statens og Kommuners Indkøb), lokale aftaler med nærleverandører samt fællesaftaler, hvor for eksempel flere kommuner og amter går sammen om at handle med bestemte leverandører for at opnå større rabatter.

Portalen har en række ligheder med den indkøbsportal, som staten selv har planer om at åbne senere næste år, og hvor KMD sammen med IBM er blandt de fem prækvalificerede leverandører.

- Når KMD både lægger billet ind på statens portal og selv bygger en, demonstrerer det vores vilje og kompetence til at realisere regeringens vision om at sætte skub i den offentlige e-handel. Der er god brug for så mange gode kræfter som muligt for at skubbe markedet i gang, siger administrerende direktør Lars Monrad-Gylling, KMD.

Rapporten "E-springet" fra oktober i år, som blandt andre Forskningsministeriet står bag, peger på, at mellem 19 og 35 procent af den offentlige sektors årlige indkøb på 90 milliarder kroner er egnet til at ske elektronisk. Rapporten peger samtidig på, at der ligger milliard-besparelser at hente ved elektroniske indkøb, dels i form af mere effektive forretningsgange, dels i form af rabatter ved fælles indkøbsaftaler.

- Man kan godt sige, at indkøbsportalen tvinger for eksempel en kommune til at indføre en stram indkøbspolitik eller at overholde politikken, hvis den allerede er der. Det er på den måde, kommunen skal hente gevinsten hjem, siger Jens Otto Størup, teamchef for KMD Webindkøb.

KMD's indkøbsportal vil, når den er klar, håndtere fakturering, betaling og ajourføring i såvel leverandørers og institutioners eksisterende edb-systemer. For eksempel er der snitflade til de økonomisystemer, som bruges i 244 af landets kommuner, samt til SCR (Statens Centrale Regnskabssystem). Konceptet bygger desuden på de anerkendte standarder såsom Edifact, e-faktura, e-giro med flere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også