MediaWatch

Deutsche Telekom dropper Ceske

Det tyske teleselskab har været med lige fra starten af privatiseringsprocessen af det tjekkiske statsejede tele- og broadcasting selskab, og har hidtil været betragtet som den mest sandsynlige fremtidige ejer til Ceske Radiokomunikace. I februar måned lykkes det Deutsche Telekom at få processen ændret fra en børsnotering af Ceske Radiokomunikace til et offentlig udbud.

Dermed bliver det sandsynligvis Tele Danmark, som overtager de 51 procent af Ceske Radiokomunikace, som har en markedsværdi på cirka 524 millioner dollar. Ikke mindst fordi Tele Danmark nu er det eneste teleselskab, der nu deltager i udbudet, skriver Financial Times.

Tele Danmark ejer allerede en andel på 20,8 procent i Ceske Radiokomunikace og har en plads i bestyrelsen, og de to selskaber etablerede sidste år et joint venture omkring udbud af Internet tjenester.

Den tjekkiske regerings styrekomite besluttede forrige måned at fire selskaber skulle deltage i udbudet til februar, hvorefter en vinder vil blive valgt senere samme måned. Ud over Tele Danmark bliver det to radio- og TV-broadcastere samt amerikanske Emerging Markets Partnership, der er en finansiel investor.

Forventningerne til den tjekkiske regerings frasalg af Ceske Radiokomunikace lider under den globale nedgang i telekom-aktier, som er forårsaget af de høje omkostninger til tredje generations mobiltelefoni licenser i Vesteuropa. Det er sandsynligvis disse investeringer, som har foranlediget Telecom Italia og franske Vivendi til også at trække sig fra det tjekkiske udbud.

Ceske Radiokomunikace driver Tjekkiets radio- og TV-system, ejer 39 procent af RadioMobil, der er landets næststørste mobiloperatør, og kommer til at konkurrere med fastnet teleoperatøren Cesky Telecom via Contactel joint venture samarbejdet med Tele Danmark, når markedet åbnes næste måned.

Deutsche Telekom har sandsynligvis trukket sig ud af udbudet af Ceske Radiokomunikace for i stedet at byde på Cesky Telecom, der er den dominerende fastnet operatør. Tilbagetrækningen kan angiveligt kædes sammen med at hollandske KPN har trukket sig fra udbudet af Cesky Telecom, som regeringen planlagde i mandags at sælge sin 51 procents andel af.

Tele Danmark øger sit engagement i Tjekkiet ved at købe den tjekkiske internetudbyder Cesnet. Dermed bliver Tjekkiet det næstvigtigste østeuropæiske marked efter Polen.

Tele Danmark købte i februar tjekkiske Cesnet gennem joint ventureselskabet Contactel, som Tele Danmark ejede 50 procent af, og hvor det tjekkiske statsejede selskab Ceske Radiokomunikace havde den anden halvdel.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs