MediaWatch

Børsugen, der gik

Tirsdag bød på en kursfest, hvor Nasdaq-aktierne hamrede op med 10 procent på baggrund af, at investorerne så præsidentvalget være kommet nærmere en afgørelse og indikationer fra centralbankchef Alan Greenspan om en mulig rentenedsættelse i det nye år. Dagen derpå og torsdag tog investorerne et realitetscheck og sendte i lyset af indtjeningsbekymring indekset ned med en hel del af tirsdagens stigning. Og fredag sendte investorerne så indekset op igen med 6 procent.

Dow Jones indekset steg også fredag, men med mere beskedne 0,9 procent til indeks 10.712,91 og slutter ugen med en stigning på 3,3 procent.

De fleste iagttagere så gode tegn i fredagens afslutning. Computerchip producenten Intel, der torsdag efter børstid kom med en indtjeningsadvarsel for 4. kvartal, formåede paradoksalt nok at stige fredag med op mod 5 procent og førte an i stigningerne. Intel ligger mere end 50 procent lavere end i september, men stigningen fredag på trods af de dårligere nyheder blev taget som et signal om, at bunden syntes at være nået for Intel og en række af de store teknologiselskaber:

Philadelphia Semiconductor-indekset steg således hele 12 procent, og der var pæne 5 - 10 procents stigninger i andre store teknologipapirer som Cisco, JDS Uniphase og Oracle.

Herudover nød markedet godt af arbejdsløshedstallene for november, der blev tolket positivt for en "blød landing" for økonomien og pegede frem mod en mulig rentenedsættelse i det nye år.

Men netop som markedet lukkede kom nyheden om Gore's fornyede muligheder for at nå præsidentposten, idet Florida Højesteret med fire stemmer mod tre afgjorde, at tusinder af omdiskuterede stemmer skal håndoptælles. Hvis denne afgørelse får lov at stå ved magt vil Gore kunne vinde Florida og valget.

Udviklingen i det månedlange præsidentvalg-gyser-kaos vendte indeks-futures på åbningen mandag fra plus til minus. Og Intel, der havde ført an i kursstigningerne faldt til $32-7/8 i den såkaldte "after hours trading" , efter at være sluttet i $34 og $1-11/16 oppe i den regulære handel. Dermed fortsætter Volatiliteten.

Nasdaq-stigningerne har også sat sit præg på de danske teknologiaktier i ugens løb. For eksempel sluttede GN sidste fredag i 124 og går på weekend i kurs 170, en stigning på 37 procent. NKT går på ugen, på trods af nedjustering fredag, fra kurs 1670 til 1999, en stigning på 19 procent. Vækstaktieindekset KVX, der i øvrigt får selskab af børsdebutanten Maconomy, gik fra 751,69 til 809,13, en stigning på 7,6 procent.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs