3G auktion i Schweiz bliver kort

MediaWatch

Den korte afviklingstid betyder dog ikke, at deltagerne helt vil undlade forsøg på at overbyde hinanden, da den ene af de fire licenser er mere attraktiv en de øvrige.

3G auktionen i Schweiz blev suspenderet den 13. november, efter at antallet af bydere først var blevet reduceret fra ni til fem, og derefter fulgte Tele Danmarks opkøb af to af de resterende bydere, hvilket gjorde at der kun var 4 reelle bydere til fire licenser.

Ifølge Fulvio Caccia, som er formand for ComCom, der regulerer afviklingen af den schweiziske auktion, vil byderne være mest interesserede i den fjerde licens og dernæst den tredje, skriver TotalTelecom. Bydernes præferencer skyldes, at alle fire i første omgang vil få adgang til frekvenser i den tredje og fjerde licens i to år, hvorefter indehaverne af den første og anden licens skal tilbagelevere deres installerede infrastruktur, når selve lanceringen kommer til at foregå i år 2002.

ComCom forventer derfor også, at den tredje og fjerde licens vil blive de mest indbringende for den schweiziske stat, mens de to andre sandsynligvis kommer til at gå for minimumsprisen, der er på 29 millioner dollar.

Den schweiziske auktion blev i november udsat straks efter at Tele Danmark havde meddelt planer om at øge dets ejerandel i Sunrise, der er tele- og Internetoperatør i Schweiz, fra 44 til 89 procent og købe 70 procent af diAx, der er mobil- og fastnetoperatør, og fusionere det med Sunrise. Tele Danmarks andel i det nye fusionerede selskab bliver 78,5 procent.

Efter at det stod klart, at der kun var fire tilbageværende bydere til fire licenser, havde de schweiziske myndigheder forsøgt at finde en løsning, som gik ud på at tildele licenserne mod en fast årlig afgift, men dette mødte stor modstand fra nogle af byderne. Det er heller ikke lykkes myndighederne at påvise, at fusionen af diAx og Sunrise vil hæmme konkurrencen på markedet for UMTS i Schweiz.

Auktionen vil derfor blive afviklet i henhold til de regler, den schweiziske regering vedtog i august. Det vil blandt andet sige, at minimumsprisen for licenserne bliver 29 millioner dollar per styk, licenserne vil være gældende i 15 år, og mindst 50 procent af befolkningen skal være dækket ind med UMTS inden udløbet af år 2004.

De øvrige deltagere i 3G auktionen i Schweiz er udover diAx/Sunrise, Schweiz' største teleoperatør Swisscom, France Telecoms selskab Orange Communications, og spanske Telefonica.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også