Aktieugen der gik

MediaWatch

I alt satte indekset 23 procent til i november, og vi skal tilbage til krakket i oktober 1987 for at finde en ligeså dårlig aktiemåned.

Efter et kursskred torsdag på fire procent genvandt Nasdaq 1,8 procent fredag. En overgang havde indekset genvundet 5,9 procent , men hen på eftermiddagen tabte kursrallyet pusten, hvilket iagttagere tilskrev, at handlerne, med den uafklarede situation om præsidentvalget, ikke ønskede at være eksponerede over weekenden. Der synes at være udbredt enighed om, at markedet kan få en kursopgang, når præsidentvalget er afklaret.

Torsdagens kursfald, der en overgang var på næsten 6 procent, kom som følge af indtjeningsadvarsler fra computerfremstilleren Gateway og producenten af specialchips Altera. Profitadvarslerne førte til markante fald i de store teknologipapirer: Microsoft, IBM, Intel, Hewlett-Packard, Cisco, Sun med flere. Fredagens beskedne stigninger kunne kun i ringe omfang råde bod på skaderne torsdag. Således formåede blandt andet verdens største chipsproducent Intel, at føje endnu et to-cifret procents fald til torsdagens 11 procents fald.

Kursfaldene kom samtidig med nye nøgletal, der forstærkede billedet af en aftagende vækst i den amerikanske økonomi. Amerikanernes personlige indkomster faldt i oktober for første gang i næsten to år. Endvidere steg antallet af personer, der søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse, til det højeste siden 1998.

Det synes tvivlsomt, om der kan komme en kursopgang sidst på året: Indtjeningsbekymringen synes at fortsætte og strømmen af makroøkonomiske nøgletal indikerer lavere vækst. En del investorer håber på at den amerikanske nationalbank vil være i stand til at hjælpe markedet ud af den nuværende nedtur på centralbankmødet den 19 december. Spørgsmålet er her om en ændring af centralbankens syn på inflationen, der senere kan bane vej for en rentenedsættelse, vil være nok til at få markedet ud af den nuværende sure stemning. En egentlig rentenedsættelse forventer de fleste iagttagere tidligst kan komme i januar. Så meget tyder på at næsten 10 års tradition for et såkaldt end-of-the-year-rally, det vil sige stigende kurser op til årsskiftet, ser ud til at blive brudt.

De danske teknologipapirer fulgte ikke torsdagens fald i Nasdaq-aktierne Således steg Tele Danmark, GN Store Nord og NKT henholdsvis 7,8 - 3,3 og 4,4 procent fredag i lyset af stigninger i europæiske teleaktier og at GN Nettest købte en brasilianske distributør AGC. Målt på ugen har denne naturligvis budt på et samlet fald for de danske teknologiaktier. KVX-aktierne sluttede ugen i indeks 751,69 mod 775,64 sidste fredag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også