Grønt lys til digitalt TV

MediaWatch

Det betyder, at danskerne inden for få år formentlig vil kunne modtage op til 20 danske digitale tv-kanaler via deres helt almindelige stueantenne. Det forudsætter dog, at man har et digitalt TV-apparat eller en såkaldt set-top-boks.

Digitale kanaler vil have en langt bedre billedkvalitet end de nuværende analoge, og der vil være mulighed for at udbyde forskellige interaktive tjenester, f.eks. internetadgang på fjernsyn.

Det forventes, at de nye digitale kanaler kommer i udbud i løbet af 2001. Dog vil DR og TV 2 på forhånd få fire digitale kanaler, så alle deres programmer kan blive sendt digitalt, samtidig med at de bliver sendt på gammeldags maner - analogt. Det betyder, at DR2 og TV Zulu snart vil kunne blive modtaget af alle med en stueantenne. Samsendingen fortsætter, indtil det analoge tv i løbet af 10-15 år vil ophøre.

Den endelige beslutning er truffet af partierne bag Medieaftalen 2001-2004, men kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen vil tilbyde de partier, der står uden for medieaftalen, at de kan deltage i forhandlingerne om gennemførelsen af digitaliseringsaftalen, så der er et så bredt flertal som muligt bag realiseringen af den vigtige mediepolitiske beslutning.

Allerede i forbindelse med medieaftalen 1997-2000 blev der truffet principbeslutning om at bruge den tredje landsdækkende tv-kanal til jordbaseret digitalt tv. Senere blev der sat forsøg i gang, men i forbindelse med den nye medieaftale i marts i år valgte aftalepartierne at lade eksperter se på sagen igen i lyset af den seneste teknologiske udvikling. Eksperterne anbefalede, at man skulle fastholde beslutningen, da et jordbaseret, digitalt tv er en nem og billig at få digitalt tv ud til alle.

Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen har i sit lovforslag til ændring af radio- og fjernsynsloven skabt muligheder for, at andre end DR og TV2 kan udsende landsdækkende, jordbaseret tv. Ifølge lovforslaget skal der oprettes et Radio- og tv-nævn, der skal gennemføre udbud af bl.a. de digitale kanaler. Nævnet skal også vælge, hvem der skal sende på de enkelte kanaler.

Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen siger:

- Vi står ved en milepæl i dansk tv-historie. Vi får nu ikke bare mange flere danske programmer, vi får en forsmag på fremtiden, når vi direkte kan kommunikere med vores omverden fra dagligstuen. Der er masser af muligheder for spændende nye kanaler: Internetkanaler, undervisningskanaler, rene nyhedskanaler, indvandrerkanaler, underholdningskanaler, operakanaler osv. Politikerne skal lægge rammerne for, hvad kanalerne skal bruges til. Hvem, der skal stå for de enkelte kanaler, er umuligt at forudsige. Personligt så jeg gerne nye spændende aktører på banen. Det kunne være aviserne, der på denne måde tog fat på den sammensmeltningsproces, som vi ved vil ske. Jeg håber da, at disse mange nye digitale tv-kanaler vil få ligeså stor opmærksomhed blandt mulige interessenter, som de to radiokanaler har fået.

DR og TV 2 har i forbindelse med medieaftalen fået licensmidler til at etablere et jordbaseret, digitalt sendenet og til udvikling af digitalt programindhold.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også