Aktieugen der gik, og den der kommer

MediaWatch

En rædselsfuld aktieuge må de investorer, der frådende kastede sig over tech-aktierne i sidste uge i håbet om et kurs-rally i november have følt, efter tørre kurs-tæsk til deres indkøbte papirer - og måske mere alvorligt, en optimisme på de store teknologipapirers vegne, der nu synes at kunne ligge på et meget lille sted.

Efter fem børsdage i træk med kursfald sluttede Nasdaq fredag i 3.028,99, hvilket er det laveste de sidste 52 uger. Dow Jones, der gik frem mandag og var så tæt på 11.000 skellet som 10.977 - inden det uafklarede præsidentvalg, tabte 2,1 procent på ugen efter fire børsdage med fald og lukkede fredag i 10.602.

Cisco, verdens mest værdifulde selskab i teknologiaktierne og udstyrs-leverandør til internettets infrastruktur, fremlagde mandag efter børsens lukning 3.kvartalstal, der levede op til analytikernes indtjeningsestimater - og endda oversteg disse en anelse. Imidlertid må Ciscos kvartalsmeddelelse, der efterhånden som den blev nærlæst af analytikerne, siges at være hovedårsagen til kursfaldene først på ugen. Om end Cisco kom ud på kornet med hensyn til 3.kvartalsindtjeningen, så nedjusterede analytikerne udsigterne for fremtiden, og især fandt analytikerne kraftige stigninger i lageropbygninger hos Cisco bekymrende.

Udsigterne til lavere vækstrater i teknologi-sektoren fik også afsmitning på de danske teknologipapirer. Således sluttede KVX-aktierne fredag i et nyt lavpunkt siden indeksets premiere i september (indeks 1000) i 872,12. GN Store Nord og NKT var at finde blandt fredagens største kursfald med henholdsvis 6,9 og 4,7 procent. Ligeledes havde i-data en særdeles urolig aktieuge efter en artikel i Børsen mandag, hvor branchefolk i IT-branchen og analytikere fandt at i-data var stærkt overvurderet.

i-data fik dog nogen revanche sidst på ugen, men sluttede igen fredag 20 kroner lavere i 715 - ubehageligt langt fra sidste fredags lukkekurs på 855. En dyr aktieuge har det også været for de hårdt prøvede Tele Danmark aktionærer, der kunne se deres aktier nå et nyt lavpunkt i kurs 382. Tele Danmark aktien har på de sidste tre uger tabt mere end 25 procent, hvilket skal ses i lyset af et skuffende regnskab, og at aktien er i samme båd som andre europæiske teleaktier, der også er faldet kraftigt - især efter UMTS-licitationerne.

Fredagens dramatiske 5,3 procents kursfald i Nasdaq - især fremkaldt af computerproducenten Dells kvartalstal vil givet sætte teknologiaktierne under pres også i den kommende uge.

Dells tal, der matchede markedets forventninger med hensyn til 3.kvartalsindtjeningen, men signalerede forventninger om et faldende computersalg fremover, var i høj grad årsagen til de kraftige fald i de store teknologipapirer. Dell faldt 19 procent, og selskabets nedjustering af salgsforventningerne til 20 procents årlig vækst førte til brede fald i alle de store computerproducenter: IBM, Hewlett-Packard, Apple, Compaq med flere. Intel - verdens største producent af computerchips faldt 11 procent. Indekset over Nasdaq computer-aktier faldt 6,9 procent.

Med i bagagen til næste aktieuge har markedet således en udbredt stigende bekymring for de store teknologiaktiers indtjening og et uafklaret præsidentvalg, der i heldigste fald kan nå en eller anden form for afklaring ved offentliggørelsen af Florida brevstemmeoptællingen fredag.

Herudover er der møde i den amerikanske centralbank onsdag, hvor markederne dog ikke forventer nogen renteændring, men hvor investorerne vil se nøje på centralbankens signaler om vækst- og inflationsforventningerne i den amerikanske økonomi. Det store spørgsmål for investorerne vil her være, hvorvidt banken letter på dets såkaldte "inflationary bias", det vil sige forventninger om stigende inflation, hvilket kan danne baggrund for forventninger om en kommende rentenedsættelse i lyset af en svagere vækst i den amerikanske økonomi. Et skift fra "inflationary bias" til neutrale inflationsforventninger vil givet kunne styrke markederne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også