MediaWatch

Findes den ny økonomi?

Mens økonomer i de store banker ud fra en bred betragtning anerkender ny økonomi, har nationaløkonomer på landets højere læreanstalter og forskningsinstitutioner ikke blandet sig så stærkt i debatten.

Men en af dem der har er lektor i økonomi Claus Thustrup Kreiner fra Københavns Universitet, skriver Børsen.

Han anerkender IT-teknologiens indflydelse på økonomien, men ser mere skeptisk på, om verden står over for en ny guldalder med evig høj vækst, lav arbejdsløshed og inflation, og han vil ikke være med til at sælge skindet, før bjørnen er skudt.

Han mener, at det er tydeligt, at IT-teknologien har stor indflydelse på den del af økonomien, der omhandler virksomheder, forbrugere, produkter og markeder. Men det er ikke så forskelligt fra andre dele af det seneste århundrede, hvor andre udviklinger har påvirket økonomien, og som endda har ført større vækst med sig, end den vi ser i USA i dag, mener Claus Thustrup Kreiner. Fx nævner han luftfarten i 1960'erne, bilen i 1920'erne og jernbanen i 1870'erne.

Forudsætningen for at Claus Thustrup Kreiner kan anerkende begrebet "ny økonomi", er, at den skal forandre den grundlæggende økonomiske teori, at den skal omdefineres. Helt præcist handler det om den del af den grundlæggende økonomiske teori, der handler om samfundets overordnede økonomiske sammenhænge mellem inflation, økonomisk vækst, arbejdsløshed og produktivitet.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplever, at ledelsen nu åbner for forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, fortæller ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs