Findes den ny økonomi?

MediaWatch

Mens økonomer i de store banker ud fra en bred betragtning anerkender ny økonomi, har nationaløkonomer på landets højere læreanstalter og forskningsinstitutioner ikke blandet sig så stærkt i debatten.

Men en af dem der har er lektor i økonomi Claus Thustrup Kreiner fra Københavns Universitet, skriver Børsen.

Han anerkender IT-teknologiens indflydelse på økonomien, men ser mere skeptisk på, om verden står over for en ny guldalder med evig høj vækst, lav arbejdsløshed og inflation, og han vil ikke være med til at sælge skindet, før bjørnen er skudt.

Han mener, at det er tydeligt, at IT-teknologien har stor indflydelse på den del af økonomien, der omhandler virksomheder, forbrugere, produkter og markeder. Men det er ikke så forskelligt fra andre dele af det seneste århundrede, hvor andre udviklinger har påvirket økonomien, og som endda har ført større vækst med sig, end den vi ser i USA i dag, mener Claus Thustrup Kreiner. Fx nævner han luftfarten i 1960'erne, bilen i 1920'erne og jernbanen i 1870'erne.

Forudsætningen for at Claus Thustrup Kreiner kan anerkende begrebet "ny økonomi", er, at den skal forandre den grundlæggende økonomiske teori, at den skal omdefineres. Helt præcist handler det om den del af den grundlæggende økonomiske teori, der handler om samfundets overordnede økonomiske sammenhænge mellem inflation, økonomisk vækst, arbejdsløshed og produktivitet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også