MediaWatch

Nasdaq op på bedre udsigter for chips

Stik modsat onsdag - altså stort set 24 timer forinden, hvor en indtjenings-advarsel fra producenten af speciel computerchips, Altera, skabte et stort fald i chips-aktierne, så gav forsikringer fra Intel om at fjerde kvartals salg var på sporet nu anledning til en stigning på cirka 2,6 procent for chips-aktierne. Intel steg endog hele fire procent.

Herudover fik chips-aktierne medvind fra en rapport fra Semiconductor Industry Association, branchens egen organisation, der forventer en 37 procents salgs-stigning i halvleder-industrien på verdensplan til 205 milliarder dollar i år med udsigt til at salget kan nå 319 milliarder dollar i 2003. Det er det højeste salg nogensinde.

På aktiemarkedet kan en enkelt dag gøre hele forskellen. Philadelphia Stock Exchange Index, der måler udviklingen i halvlederaktierne lukkede onsdag 3,8 procent lavere, og steg så torsdag 2,6 procent på de bedre chipsudsigter.

Compac steg 4,6 procent på udmeldinger om et lige så stærkt computersalg i Europa som i forrige kvartal, på trods af den svage euro. IBM steg cirka tre procent og var dermed stærkt medvirkende til at holde Dow Jones stort set uændret. Men efter en seks procents fremgang på Dow Jones indekset i de sidste fire dage i forrige måned formåede bluechips-indekset dog ikke at følge teknologiaktierne op:

- Investorerne tager gevinsterne i Dow og sætter dem i Nasdaq-aktierne, sagde Edgar Peters, ledende aktiechef hos PanAgora Asset Management Inc. til Reuters.

På det makroøkonomiske plan blev markedet støttet af bedre end forventede tal for den amerikanske produktivitet. Men modsætningsvis bød torsdagen også på enheds-lønomkostnings-tal, der var højere end forventede, hvilket øger inflationsforventningerne.

Der vil i dag fredag blive offentliggjort oktober-tal for beskæftigelse og lønudvikling, der traditionelt benyttes som en stærk indikator for den amerikanske økonomi og markedernes inflationsforventninger.

Mere fra MediaWatch

Filmskolens nye rektor: Meget af konflikten er løst

Meget af den konflikt, der var årsag til problemerne på Den Danske Filmskole er allerede løst, lyder det fra skolens kommende rektor, Tine Fischer, der samtidig ser det som afgørende at skolen åbner sig mere for omverden.

Briefing: Ugen i mediebranchen

Jysk Fynske Medier investerer i lokaljournalistiske satsninger, kulturminister opfordrer til at slå koldt vand i blodet, når det gælder udsigten til forhandlinger om et nyt medieforlig, og regnskabstal var der fra bl.a. JP/Politikens Hus, Zetland og A4 Medier. Kom med på rundtur i ugen i mediebranchen.

Seneste nyt

Se flere jobs