MediaWatch

Nye mobile computerhybrider

De to største producenter af håndholdte computere mobiliserer ressourcerne til at penetrere markedet for det mobile Internet. Palm, der er verdens største producent af håndholdte computere, indledte forrige måned et samarbejde med Motorola, der er verdens næststørste producent af mobiltelefoner, om at udvikle en co-brandet hybrid mellem en mobiltelefon og en håndholdt computer.

Der er tale om en tri-band GSM mobiltelefon med farvedisplay som er GPRS-kompatibel. Den nye fælles smartphone vil have indbygget samme egenskaber som en mobiltelefon med en håndholdt computers funktionaliteter.

Også Handspring, der er et af Palm's nærmeste konkurrenter, har netop offentliggjort, at man fra november vil lancere ekstraudstyr eller såkaldt periferudstyr, som kan tilkobles den håndholdte så den fungere som en mobiltelefon.

Begge producenters strategiske træk skyldes forventninger om at få del i det fremtidige marked for det mobile Internet, som ventes en høj vækst i takt med indførelsen af tredje generations mobiltelefoni. Tredje generations mobiltelefoni med høj hastighed og always-on funktioner forventes at medføre et boom i brugen af mobile tjenester og løsninger til ledelse og administration i virksomheder.
Palm har desuden meddelt, at man har indgået et samarbejde med RealVision, som fremstiller mobile løsninger, om at producere en ekstraenhed, som kan kobles på Palm V og Vx med GSM adgang, så man kan ringe op fra PDA'en. Det udstyr vil komme på markedet i 2001, mens hybrid-PDA'en med indbygget mobiltelefon først vil blive markedsført i begyndelsen af 2002.

Integrationen mellem lyd og data, eller mellem kommunikation og information, er muliggjort af en lang række teknologiske nyvindinger, som så småt er begynde at få sin generelle udbredelse. Det gælder for eksempel højhastighedsmobiltelefoni som GSM/GPRS, lagermedier, farvedisplays med høj opløsning osv.

Endnu er der ingen af producenterne af mobiltelefoner eller håndholdte computere, som tør give et præcist bud på, hvordan en smartphone kommer til at se ud om bare ét til to år. Det skyldes slet og ret, at ingen tør forudsige, hvilke tjenester der vil blive behov for på de nye smartphones. Det eneste man ved er, at de mobile enheder produktmæssigt kommer til at ligge et sted mellem en mobiltelefon med indbyggede egenskaber fra de håndholdte, og en håndholdt computer med indbygget mobiltelefon.

Dermed kan der blive tale om flere varianter, som for eksempel rene håndholdte computere med adgang til Internettet, håndholdte computere med adgang til en mobiltelefon, enten via fx en trådløs teknologi eller som snap-on, der kan blive tale om mobiltelefoner med stort display og ekstraudstyr.

Hybride produkter mellem mobiltelefoner og håndholdte computere kan meget vel gå hen og blive de potentielle konkurrenters adgangsbillet til mobiltelefonmarkedet, og til sammen kan de nye mobiltelefonproducenter komme til at udgøre en væsentlig del af markedet. Ud over Palm og Handspring forventes internationale giganter som Compaq, Hewlett-Packard, Sony, Samsung og Casio at stå på spring for at få del i det potentielle højvækstmarked.

Alle er de verdenskendte mærkenavne, har store koncerner bag sig, og er langt fremme i udviklingen med håndholdte computere med hensyn til kerneteknologier som små farvedisplays med høj opløsning, batterikapacitet, lager- og processorkapacitet og softwareløsninger.

Og netop på de helt afgørende konkurrenceparametre - et verdensomspændende distributionsnet og høj penetration på alle de vigtigste delmarkeder- står flere af de "nye" producenter af mobile computerhybrider langt stærkere end flere af de største mobiltelefonproducenter.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs