MediaWatch

For lidt offentlig e-handel

Det viser en repræsentativ undersøgelse blandt 700 offentlige beslutningstagere, som konsulentfirmaet Interflow har gennemført for Forskningsministeriet.

Den offentlige sektor (stat, amter og kommuner) køber ind for ca. 90 milliarder kroner om året, og det skønnes at op til 35 procent af disse kan foretages elektronisk. I følge brancheskøn vurderes besparelses-potentialet ved overgang til elektronisk indkøb i private virksomheder at være mellem fem og ti procent. Et tilsvarende potentiale i den offentlige sektor vil give en samlet gevinst på mindst 1,5 milliarder om året.

- I den offentlige sektor er vi simpelthen forpligtet til at speede processen med overgang til elektroniske indkøb op. Hverken skatteydere eller politikere bør acceptere andet, siger forskningsminister Birte Weiss i en kommentar til undersøgelsen. Resultaterne af undersøgelsen indgår i et debatoplæg, der pt. sendes ud til 3.400 offentlige beslutningstagere, som led i regeringens kampagne for e-indkøb i den offentlige sektor.

Undersøgelsen afdækker især tre hovedbarrierer for offentlige virksomheders beslutning om at omlægge indkøb til Internettet: Forskellige systemer og standarder hæmmer erfaringsudveksling. De offentlige virksomheder venter på leverandørerne, der venter på virksomhederne. En besparelse forventes i de offentlige virksomheder at blive inddraget af enten staten eller kommunen.

- De sidste to er urimelige barrierer for en fornuftig og påkrævet omlægning af de offentlige indkøb, siger Birte Weiss. Debatoplægget, der er offentliggjort på hjemmesiden www.efokus.dk, skal danne udgangspunktet for en række workshops for offentlige ledere omkring e-indkøb.

Sideløbende har regeringen fastlagt en handlingsplan for elektroniske indkøb i den statslige sektor. Og forskningsministeren har for nylig udbudt opgaven med at etablere en offentlig indkøbsportal, som skal være med til at fjerne barrieren omkring de manglende fælles standarder og systemer for offentlige indkøb.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs