MediaWatch

Er TV-licensen berettiget?

Fredag den 13. oktober bliver en afgørende dag for Danmarks ca. 150.000 sortseere og lyttere idet Østre landsret beslutter om lovligheden af licensopkrævningerne skal sendes for domstolene.

Kulturministeriet blev på grundlovsdag stævnet for sit ansvar for licenskontorets opkrævninger af ca. tre milliarder om året i TV- og radiolicens. Beløbet dækker næsten 100 procent af DR's udgifter mens det dækker 20-25 procent af TV 2 programvirksomhed, skriver Berlingske Tidende.

Landsforeningen mod opkrævning af radio- og TV-licens hævder, at opkrævningerne er i strid med ytringsfriheden og ulovlige, hvorfor de bør standses. Foreningen mener, at afgifter på at eje et TV- eller et radioapparat krænker retten til frit at modtage og give oplysninger uden indblanding fra offentlige myndigheder.

Ifølge koordinator for landsforeningen, civiløkonom Christian Kjær, har foreningen 223 medlemmer og består af licensbetalere, som i forbindelse med indmeldelse i foreningen holdt op med at betale licens og demonstrativt har oplyst til licenskontoret, at deres krav fremover skal stiles til foreningens advokat. Foreningen tæller også et mindre antal almindelige sortseere.

Foreningen hævder, at licensopkrævningen er konkurrenceforvridende til DR og TV 2's fordel på bekostning af de rent kommercielle TV kanaler, fordi seere betaler for en service de ikke nødvendigvis benytter sig af. Som alternativ løsning foreslår Christian Kjær brugerbetaling ligesom på trafikområdet, hvor en boks installeres, og måler seernes samlede TV forbrug, hvorefter der betales efter forbrug.

Mere fra MediaWatch

Aller Media-topchef om nedlæggelse af printmagasin til unge: "Tiden er moden"

Næste år ville ”Vi Unge” som printmagasin være fyldt 60 år. Men fra årsskiftet er den trykte version af magasinet til teenagepiger fortid. Topchef i Aller Media kalder det en ”meget logisk beslutning” og forklarer samtidig, hvad der ligger bag en række andre, større ændringer i Aller Medias redaktionelle setup.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs