Patent på e-handel nærmer sig

MediaWatch

I hvert fald har de amerikanske patentmyndigheder, The U.S. Patent Office, meddelt virksomheden DE Technology LLC, at virksomheden kan imødese at få patent på at bruge Internet til handelstransaktioner fra computer til computer. Patentet er søgt i USA og 30 andre lande verden over. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hvis patentet opnås vil DE Technology LLC kræve 0,3 procent af enhver transaktion, som er lig med den transaktion, som patentet omfatter. Analysefirmaet Forrester Research har regnet på, hvad det vil medføre af indtægter til DE Technology LLC, og er nået frem til, at i 2004 vil patentet betyde en indtægt på knap 20 milliarder kroner - såfremt alle betaler.

Advokat Martin von Haller Grønbæk siger til Mediawatch.dk, at muligheden for at kunne patentere e-handels transaktioner er helt vanvittig, og at et sådant patent vil være skadeligt ikke bare for virksomheder som driver forretning på Internettet men for hele samfundet.

- Den innovation og kreativitet, som præger Internettet, er netop båret af, at ideer ikke kan patenteres. Hvis der kan opnås patenter til alle mulige forretningsmodeller på Internettet dræber det en masse kommercielle muligheder for virksomhederne og dermed for brugerne og samfundet, siger Martin von Haller Grønbæk.

Martin von Haller Grønbæk peger på, at reglerne for at opnå patent i USA er forskellige fra reglerne i Europa. Mens der i Europa er strenge krav til, at bl.a. ideer ikke kan patenteres, har USA tilsyneladende en mere liberal praksis.

The U.S. Patent Office har således tidligere givet patent på forretningsprocesser - og altså ikke kun på egentlige produkter m.v. Og på intet tidspunkt i løbet af de tre år, hvor ansøgningen fra DE Technology LLC har ligget hos The U.S. Patent Office, har patentmyndighederne forsøgt at betvivle, at der kunne opnås patent på grundelementet i enhver e-handel - transaktionen fra computer til computer. Patentansøgningen fra DE Technology LLC kan blandt andet finde støtte i, at Amazon tidligere har fået patent på "One-click-shopping"-processen, som også er en forretningsproces og ikke et konkret produkt.

Ed Pool, stifteren af DE Technology LLC, er overbevist om, at tildeling af patentet vil være retfærdig. Til Wall Street Journal har han bl.a. udtalt:

-Vi var de første, der udviklede denne proces fra computer til computer. Vi var de første, der søgte patent på processen. Vi er en lille virksomhed og et klassisk eksempel på, hvorfor patentsystemet er så vigtigt.

Spørgsmålet om patent på forretningsmetoder er i øvrigt emne for et debatmøde i Patent- og Varemærkestyrelsen den 26. september 2000.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også