MediaWatch

Tysk UMTS auktion afsluttet

Efter 14 dage og 173 budrunder sluttede den tyske auktion over mobillicenser i går med en rekordhøj budsum på knap 400 milliarder kroner. Dermed distancerede den tyske auktion den tidligere rekord på omkring 225 milliarder kroner i forbindelse med den engelske UMTS auktion tidligere på året med godt 40 procent, skriver Financial Times.

Afslutningen på auktionen kom efter en højst overraskende udmelding fra Deutsche Telekoms mobilselskab T-Mobil om, at man ville stille sig tilfreds med en mindre licens end indledningsvist ønsket. Ifølge selskabet var buddene efterhånden nået op på et nærmest vanvittigt niveau, hvorfor man valgte at sende et signal om at det måtte være på tide at stoppe. Dermed stod det klart at de seks bydere formedelst et beløb i omegnen af 60 milliarder kroner ville få hver sin ligeværdige licens.

Mens der stort set ikke var de store overraskelser i, hvilke af selskaberne der ville sikre sig en af de eftertragtede licenser hæftede analytikere sig ved Group 3G's vedholdenhed i auktionen. En vedholdenhed der rent faktisk betød at markedslederne Mannesmann og Deutsche Telekom i sidste ende måtte bakke af. Finske Sonera, der er et af selskaberne i 3G, forventes med succesen fra den tyske auktion at stå med gode muligheder for at hæve sin salgspris i forbindelse med sit forestående salg.
Den tyske finansminister Hans Eichel udtalte, at resultatet slog enhver forventning og at man som tidligere bebudet ville bruge beløbet til at nedbringe den tyske statsgæld. Det tyske finansministerium har dog efter pres fra flere sider valgt at øremærke rentebesparelserne på den forbedrede statsgæld til investeringer i områderne research, transport og uddannelse. Det forventes at der for hver 40 milliarder kroner genereret i forbindelse med auktionen vil være en årlig rente-besparelse på knap 2 milliarder.

Tyskland er med sine 82 millioner indbyggere Europas største marked for mobil telefoni og er særdeles eftertragtet, idet det forventes at vokse hurtigere end nabolandene grundet, at der proportionelt set er færre tyskere der har mobiltelefon.

Aktiemarkedet reagerede overvejende negativt på det høje slutbeløb og byderne måtte således indkassere nedjusteringer i størrelsesordenen 1 til 6 procent. MobilCom og Deutsche Telekom var ene om at vise fremgang i dagens handel.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs