Nettet lever i bedste velgående

MediaWatch

Et af problemerne i den løbende debat er at netop at hele spørgsmålet om nettets fremtid bliver kogt ned til et bære eller briste - til et simpelt spørgsmål om enten eller. Og hver gang investorerne tager gevinsterne hjem, bliver de faldende aktiekurser straks et udtryk for, hvad diverse skeptikere gerne vil have os til at tro: At Internettet er en sæbeboble som bare venter på at briste, og at hele internetbranchen snart vil falde sammen og efterlade millioner af mennesker med værdiløse dot.com aktier.

En sådan form for generalisering kunne ikke være mere forkert. Internet som markedsplads og distributionsplatform for en række produkter og tjenester er en trend, som kun få bevidste personer på denne jord vil fornægte. Men pointen ligger i, at det vil tage flere år endnu, før Internettet begynder at antage en stabil karakter, så man for alvor kan begynde at fornemme - hvad det her drejer sig om".

Kig tilbage og kig frem - respicio prospicio. Sådan var det i bilens barndom og med de første jernbaner; og sådan er det også med nettet. Produkter som transporterer noget fra et sted til et andet har altid været en fornuftig forretning - med den rette timing vel og mærke.

Det er rigtigt at omverdenens skadefryd kan være berettiget, når en stor del af opmærksomheden henledes på de såkaldte casino-kapitalister. Med hus og hjem som indsats sidder de 7-8 timer om dagen foran deres PC og handler med Internet aktier og får kurserne til at svinge, først den ene vej og så den anden vej.

Men hvad er det så, der er sket de seneste 3-4 uger? Ikke andet end at Internettet faktisk har sejret ad h' til. Internettet har nu bevist sin uundværlighed. Ikke bare dot.com industrien, men for alle virksomheder. Med andre ord har nettet bevæget sig fra bare at være et fænomen for surfere til i høj grad også at være en business-to-business (B2B) industri. Og det er konstateret at alle virksomheder som mislykkes i sin analyse af Internettets konsekvenser risikerer at sætte sit fremtidige forretningsgrundlag alvorligt på spil. Derfor er aktiekurserne på store internationale koncerner som GE og General Motors steget, fordi de er service- og industrivirksomheder med en klar internetstrategi. Og kursturbulensen har efterladt selskaber med stærkt element af Internet som f.eks. Intel, Oracle og Cisco relativ upåvirkede, fordi de tjener penge og har en klar strategi.

At adskillige Internetselskaber f.eks. den tidligere så berømmede Amazon samtidig er faldet dramatisk, er der intet overraskende i al den stund at de kun har ageret som kortsigtede investeringsobjekteter for nettets guldgravere. Ingen har vel reelt troet på dem som langsigtede aktier, men nu er det så bare også gået op for aktiemarkedet.

I kommentaren 10.marts stillede Inetwatch følgende to forholdsvis modsatrettede spørgsmål: Er Internettet med sine lave markedsbarrierer og som den teknologiske markedsplads mellem køber og sælger eksponent for en ny økonomisk verdensorden, hvor traditionelle driftsøkonomiske spilleregler er sat ud af spillet og erstattet af informationssamfundets nye økonomi og kalkuler?

Eller er Internettet i øjeblikket præget af så megen distanceblænderi, at boblen snart vil briste og give nye rystelser på det amerikanske aktiemarked, som vil ramme ikke blot de rene Internet firmaer, men også giganterne på PC- og IT-markedet og derefter medføre tilsvarende erosion i Europa og Asien?

Den seneste tids op og ned på aktiemarkederne - og mest ned - ændrer ikke ved vor opfattelse af, at vi tror mere på det første end på det sidste.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også