DR: Skævvridning af licensen

MediaWatch

DRs generaldirektør Christian S. Nissen siger i en kommentar til regeringens udkast til en kommende medieaftale:

"Regeringsudspillet rummer en række vigtige elementer, som peger fremad mod de kommende års multimedieudvikling. Her tænkes først og fremmest på digitaliseringen af de jordbaserede sendenet til radio (DAB) og fjernsyn (DVB), men også på igangsætningen af digitaliseringen af programarkiverne og de større frihedsgrader på Internettet.

"Den realvækst, der er tale om inden for licensstigningen på 5 pct., vil næsten udelukkende gå til finansieringen af sendenettets digitalisering. Den resterende andel af licensstigningen vil derfor kun give begrænset plads til imødekommelse af ønsker om og krav til nye programinitiativer inden for de internet-opgaver, nye digitale programområder og interaktiv undervisning, som både Kulturministeren og Forskningsministeren har lagt stor vægt på, forsætter Christian Nissen.

På den baggrund står DR helt uforstående over for forslaget om skævvridning af licensfordelingen mellem TV2 og DR, hvor TV2 årligt vil få overført mellem 60 og 90 mill. kr. fra DRs hidtidige andel af licensen. DR får dermed ikke flere licensmidler til at gennemføre de mange ny programinitiativer, som medieudspillet rummer om dansk kultur og kunst samt nye aktiviteter på nettet.

Det vil uundgåeligt betyde en relativ svækkelse af DR såvel i forhold til TV2 som de stadigt stærkere kommercielle stationer, hvor TV3 og TVDanmark ved de seneste kabelafstemninger fik indtægtsforhøjelser på omkring en ½ mia. kr. om året.

Forslaget om at tildele den 4. og landsdækkende kanal til TV2 og den 5., der kun kan høres af 80 pct. af danskerne, til DR, vækker heller ikke begejstring hos DRs generaldirektør.

"Man kan udmærket drive en kommerciel kanal med en årlig reklameomsætning på 2-300 mill. kr., selv om den kun dækker 80 pct., for den vil kunne nå alle de store byområder. Men hvis en licensfinansieret kanal ikke kan komme ud til alle danskere, får vi et alvorligt problem. Og det bliver langt værre, end det vi nu kender omkring DR 2.

For når det drejer sig om DR 2, kan folk faktisk købe en antenne og dermed komme til at se kanalen. Sådan er det ikke med den 5. radiokanal. Her vil de sidste tyve procent af danskerne ganske enkelt være afskåret fra at lytte med - for det kan ikke løses ved køb af antenne eller andet apparat. Så her får licensbetalerne end ikke muligheden for at få adgang til radiokanalen, siger Christian Nissen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også