MediaWatch

Japan først med trådløs Internet

Det skyldes de relative høje lokaltakster for brug af Internettet, hvorimod de kun skal betale for den mængde data, som downloades over mobiltelefonen.

Japanerne er blandt de flittigste i verden til at bruge mobiltelefoner, så Internet-telefonerne ventes at få en meget hurtig udbredelse. I dag er der mere end 53 millioner mobiltelefoner i brug i Japan, og omkring to ud af fem japanere har en. Derimod er kun omkring 11 procent af alle japanske hjem opkoblet på Internettet, hvor omkring 37 procent af alle amerikanere har Internetadgang i hjemmene.

Til februar introducerer de japanske mobiltelefonproducenter for første gang en ny generation af Internettelefoner, som kan koble direkte op på Internettet. Prisen for de nye telefoner svarer nogenlunde til prisen på en almindelig mobiltelefon i Japan, og den ekstra månedlige afgift bliver ikke meget mere end et par dollars. Dermed har japanerne mulighed for at blive blandt de ledende i verden indenfor de software-teknologier, som skal tilpasse hjemme-siderne til de små displays, der findes på mobiltelefonerne.

Japanerne har allerede løst nogle af de væsentligste problemer med at benytte mobiltelefoner til Internet, såsom at indbygge de komplekse systemer til at navigere rundt på Internettet med og de har også allerede udviklet de små LCD-displays, som giver en krystalklar eksponering af Internettet på telefonen.

Allerede i år 2001 forventer japanerne at introducere de nye tredjegenerations mobiltelefoner på markedet, som gør det muligt at overføre store mængder data med høj hastighed, såsom video- og audio sekvenser. Med en tredjegenerations (3G) mobiltelefon vil man også kunne benytte den samme telefon og det samme nummer over hele verden.

I Europa og i særdeleshed Skandinavien satser mobiltelefonproducenterne og teleoperatørerne på WAP-standarden til Internetadgang over mobiltelefonen. Forskellen er at de japanske telefoner er kompatible med HTML programsproget, hvorimod WAP-standarden benytter sig af WML, der er en komprimeret udgave af HTML.

Nokia har allerede lanceret deres udgave af en WAP-telefon ved navn Nokia 7110, og en lang række tjenesteudbydere er i øje-blikket i fuld gang med at lancere nye WAP-services. Indenfor de kommende måneder forventer Ericsson at lancere sin WAP mobiltelefon, og flere andre producenter arbejder med samme planer.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Udsigt til et smalt medieforlig, en ny fiktionsstrategi fra DR, friske tal fra Jysk Fynske Medier og Information, et vaklende flertal for kulturmoms, Heartbeats mister sin direktør, og en statslig styrelse beskyldes for ulovlig deling af artikler. Få et overblik over Mediedanmark med ugens briefing.

Overblik: Sådan er medieaftalerne landet siden 2000

Hvert andet medieforlig siden 2000 har – i grove træk – haft bred politisk opbakning, mens den anden halvdel af forligene er indgået med smalt flertal. Her får du overblik over, hvordan de seneste årtiers forlig er landet.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs