MediaWatch

Internettet større end TV

Internettets gennembrud i 1994/95 har nærmest revolutioneret medieverdenen, men at en fusion mellem verdens største medieselskab og verdens største Internetselskab skulle resultere i at Internetselskabet trækker det længste strå, fortæller mere end noget andet historien om, hvor hurtigt udviklingen sker.

Selv om aftalen er kommunikeret som en strategisk fusion mellem Time Warner og AOL, efterlader den alligevel AOL med 55% af ejerskabet af det nye fælles selskab, som efter alt at dømme vil få navnet AOL Time Warner. Chairman bliver AOL's grundlægger, Steve Case, med Time Warner's Gerald Levin som øverste direktør med det daglige ansvar for de 82.000 ansatte, og med den legendariske Ted Turner som vice chairman. Ambitionsniveauet er bl.a. at blive det største selskab i verden målt på markedsværdi - en position som i øjeblikket tilhører mastodonter som General Electric og Microsoft.

For Time Warner er turbulens nærmest blevet hverdag. Det er kun få år siden at Time Warner overtog hele Turner koncernen, hvilket er årsagen til at Ted Turner bliver vice chairman for det nye selskab, og for ti år siden blev Time Warner selv dannet som en fusion mellem de to klassiske mediekoncerner Time Inc. and Warner Communications.

Aftalen er relativ grundlæggende. AOL kommer i familie med Time Warner's enorme rettigheder indenfor film, TV og musik og får desuden adgang til over 10 millioner kabel-TV husstande med mulighed for at implementere bredbåndsteknologi mv. Omvendt slipper Time Warner for at udvikle sin egen Internet strategi og får adgang til millioner af nye kunder via AOL's Internet tjenester.

Derved håber parterne at have lagt et puslespil, som vil bringe dem markant foran resten af medieverdenen. På papiret en strategisk genistreg, men som altid ved de store mega-fusioner er sagen langt fra afgjort ved at de to selskabers ledelser har indgået en handel. Først skal de ofte kritiske aktionærer høres, og dernæst skal aftalen gennem det politiske system, først og fremmest de amerikanske konkurrence- og monopolmyndigheder. De første Time Warner aktionærer har allerede udtrykt sig negativt ved aftalen, som ikke mindst betyder at Time Warner afgiver den afgørende kontrol med selskabet. Historien er fyldt med eksempler på at store fusioner er blevet opgivet. Med de beløb og interesser, der er på spil her, bliver AOL Time Warner enten det nye århundredets største flop eller starten på det første moderne medieselskab. Og hvis verdens største medieselskab kan blive overtaget &'>8230; hvad kan der så ikke ske med resten? Vi venter i spænding.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs