MediaWatch

Udviklere presser på for ny internetprotokol

Den nye version 6 vil derimod kunne indeholde nok adresser til, at alle verdens komputere, mobiltelefoner og set-top bokse vil kunne være tilkoblet internettet.

Interneteksperterne forudser, at der vil komme endnu en dommedag for internettet efter Y2K problemet. Nærmere bestemt bliver det i år 2010, hvor Internet Task Force forudser, at alle ledige internetprotokol adresser vil være taget, hvilket vil umuliggøre nye tilslutninger til nettet.

Det efter sigende kommende problem bør ses i lyset af den nuværende IP's tilblivelse. Forgængeren for internettet, det såkaldte Arpanet, blev designet med det ene formål at dele dyrbare komputerressourcer mellem forskere på amerikanske universiteter. De grundlæggende tanker bag den nuværende IP blev designet for snart 20 år siden af Vint Cerf, Jon Postel og Danny Cohen, og hvem skulle have kunnet forudse dengang at det system, som de skitserede på et stykke papir, en dag skulle gå hen og udvikle sig til et verdensomspændende fænomen i det omfang det er i dag.

IP er det regelsæt som internettet anvender til at sende data fra en komputer til en anden komputer. Den nuværende internet-protokol Ipv4 anvender 32-bit adresser. Problemet med 32-bit adresser er imidlertid at de kun kan blive til omkring 4 milliarder kombinationer. Det betyder at der kun kan være omkring 4 milliarder adresser, og det betyder at kun omkring 4 milliarder komputere kan være på nettet. Men så kan internettet heller ikke bære flere adresser.

På den tid, hvor den nuværende internetprotokol blev designet, har 4 milliarder adresser set ud som et uudfyldeligt stort udbud. Det var tidligere ikke ualmindeligt at virksomheder, der skulle have anvist adresser til deres netværk, fik anvist langt flere fra Internet Assigned Numbers Authority end de havde brug for.

Som udviklingen går i øjeblikket så vokser internettet meget hurtigt og eksperterne er meget opmærksomme på problemet med at løbe tør for plads til flere adresser i den nuværende version 4 protokol, og med den ineffektive allokering af de omkring 4 milliarder adresser, er problemet blot desto større. Der er allerede hundrede af millioner enheder tilkoblet nettet i øjeblikket, mobiltelefoner har mulighed for internet-opkoblinger og kabel-tv set-top bokse bliver internetopkoblede.

Efter at have eksperimenteret med en version 5 har eksperterne arbejdet på at udvikle version 6 i omkring fire år. Den væsentligste forbedring af den nye version er at den har et langt større antal potentielle adresser.

Udviklingen af version 6 handler først og fremmest om at løse adresseproblemet. Version 6 har et 128-bits adresse felt i modsætning til version 4's 32 bit. Den større adresseplads giver et eksponentielt antal enheder kan kobles direkte på internettet.

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs